Na semaforech pro auta ve Švehlově ulici v Hostivaři právě padla červená. Několik aut proto zůstalo v levém pruhu spořádaně stát a chodci, kteří před chvílí vystoupili z tramvaje, se chystali přejít silnici. Mysleli si, že jsou v bezpečí – na druhou stranu mířili po přechodu a v době, kdy svítila zelená.

Jak moc se však mýlili. Z pravého pruhu se totiž náhle, jako blesk z čistého nebe, přiřítilo další auto – šedozelená fabie, kterou řídil 67letý muž. Ta ale na červenou nezastavila. Ze záběrů se dokonce zdá, že auto ani nebrzdilo. Čtyři z pěti chodců, kteří silnici právě přecházeli, auto v plné rychlosti smetlo. Lidé nedostali žádnou šanci zareagovat – přes auta stojící v levém pruhu nemohli blížící se nebezpečí zpozorovat. Na záběrech, které celou tragédii zachycují, je vidět, jak doslova letí vzduchem a dopadnou několik metrů od přechodu. 

Tragédii v Hostivaři zachytily kamery. Záběry nejsou vhodné pro děti a slabší povahy.

„Na silnici byli rozházení lidé, takže jsem vjel do protisměru a vybral jsem si paní a začal jsem ji resuscitovat,“ popsal okamžiky hrůzy dobrovolný hasič Karel, který byl na místě jako jeden z prvních. Podle jeho slov tam byli i další lidé, již pomáhali nebo pomoc nabízeli. „Resuscitovali jsme tak dlouho, než přijely první záchranné složky a ženu si převzaly do své péče,“ dodal.

I přesto dva lidé, muž a žena, přímo na místě zemřeli. Další dvě ženy byly převezeny k ošetření do vinohradské nemocnice. 67letý řidič se po nehodě zhroutil a s akutní stresovou reakcí byl také převezen do vinohradské nemocnice. Podle policie neřídil pod vlivem alkoholu ani drog. Příčina nehody je zatím stále v šetření. „Vyšetřování potrvá týdny, možná i měsíce,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Chodci v ohrožení

Podle policejních statistik se na českých silnicích nejčastěji umírá v autech, v Praze je to ale jinak. „Tady je nejvíce mrtvých právě mezi chodci,“ řekl Blesku dopravní expert Roman Budský. V loňském roce bylo ze 17 obětí dopravních nehod na pražských silnicích celkem 11 chodců. Nebezpečí často číhá právě na víceproudých silnicích, jako je ta ve Švehlově ulici v Hostivaři – auta v jednom pruhu sice zastaví, v druhém pruhu ale ne a chodci pak končí pod koly vozů, které porušily zákon.

Bezpečí nezajistí přechod samotný ani zelená na semaforu pro chodce – je třeba být ostražitý a dopravní situaci neustále sledovat. Podle statistik z roku 2016 zemřela čtvrtina ze všech usmrcených chodců právě na přechodu.

Fotogalerie
18 fotografií