Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš nás vodí za nos, zaútočil Fiala z ODS po krachu jednání ANO a ČSSD

Autor: simao, ČTK, Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2018
09:35

Pokud Andrej Babiš (ANO) nedokáže vytvořit vládu s většinovou podporou Sněmovny, měl by dostat šanci někdo jiný, řekl v reakci na krach jednání ANO a ČSSD Petr Fiala, předseda ODS. Podle něj je možné, že Babiš vodí veřejnost, ale také prezidenta Miloše Zemana za nos. Sociální demokraté dnes vážnou situaci proberou v Lidovém domě.

„Předseda ANO Andrej Babiš teď – skoro půl roku po volbách – vyvolává dojem, jako by tu byla nějaká neřešitelná situace, kdy se nedá sestavit vláda s většinovou podporou,“ vzkázal dnes na Facebooku předseda ODS Petr Fiala

Babišovi vyčetl, že při prvním pokusu sestavit vládu „vlastně s nikým nejednal“. „Při druhém pokusu se nejprve dlouho nedělo zase nic a nyní jeho jednání s ČSSD po pár týdnech zkrachovala. Předseda ANO zavedl Českou republiku do politické krize,“ míní Fiala.

Fiala: Ukončete divadlo

Podle něj jsou možné dvě varianty. „Buďto (Babiš) není skutečně schopen sestavit vládu podle pravidel parlamentní demokracie, nebo – a to je pravděpodobnější – vodí za nos veřejnost i prezidenta republiky, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde,“ zaútočil Fiala.

A vyzývá proto k „ukončení divadla“. „Pokud Andrej Babiš není schopen nebo ochoten sestavit řádnou vládu s většinovou podporou PS, pak má dostat příležitost někdo jiný,“ dodává Fiala. 

ČSSD projedná návrh na konec jednání

Předsednictvo ČSSD dnes projedná návrh na ukončení koaličních jednání s hnutím ANO. Odchod do opozice straně navrhl její předseda Jan Hamáček po čtvrtečním jednání s ANO o obsazení křesel ve vládě.

Podle Hamáčka Babišovo hnutí odmítlo všechny návrhy, které by řešily přítomnost trestně stíhaného politika ve funkci premiéra.

„Hnutí ANO dnes shodilo ze stolu vše, na čem jsme pracovali. Před týdnem si vzalo čas na to, aby přišlo s návrhem řešení svého problému účasti trestně stíhané osoby ve vládě. Takový návrh ale dnes nepředložilo. Zítra proto doporučím předsednictvu ČSSD ukončit jednání o vládě,“ uvedl Hamáček po jednání na Twitteru.

Sociální demokraté se s ANO v uplynulých týdnech dohodli na kompromisu v programových otázkách, například u zrušení karenční doby nebo předběžné podobě daní. Ve čtvrtek večer jednali zástupci obou stran o rozdělení křesel v koaličním kabinetu. K dohodě ale nedospěli.

Kalousek: Problém se jmenuje Babiš

Podle ANO jednání ztroskotalo na požadavku sociálních demokratů získat ministerstvo vnitra. ČSSD naopak obvinila Babiše, že odmítl všechny návrhy na řešení jeho problému s trestním stíháním v kauze Čapí hnízdo.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) není zásadní překážkou pro dosažení vlády s důvěrou povolební pat, ale osoba Andreje Babiše. „Prezident s minimální odpovědností k ústavě a svojí zemi by teď pověřil druhým pokusem jiného politika. Co udělá ten náš, to ví jen on. Možná ještě Lavrov,“ uvedl Kalousek v narážce na ruského ministra zahraničí. Šéf Topky Zemana dlouhodobě kritizuje za tíhnutí k Rusku.

Filip předčasné volby nevylučuje

Šéf KSČM Vojtěch Filip před dnešním jednáním výkonného výboru KSČM uvedl, že nelze vyloučit předčasné volby, na které jsou komunisté připraveni. Záležet podle něj bude také na výsledku sobotního sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

Na sjezdu se mělo konat také vnitrostranické referendum. Pokud se ale dnes ČSSD rozhodne jednání s ANO skutečně ukončit, není podle Hamáčka důvod, aby se referendum konalo.

salto ( 6. dubna 2018 19:31 )

Ty zase řádíš a oni ti to žerou

milesmiles ( 6. dubna 2018 16:31 )

 Tak delejte !!!

Dannero ( 6. dubna 2018 13:08 )

modern: zajímal by mě tvůj tip na premiéra? Každý nadává na Babiše, ale nikdo nenavrhne lepší alternativu.Podle mě má ČR poprvé v historii země v čele skutečného profesionála který ví jak se hospodaří s rozpočtem. Všichni před ním byli jen teoretici co se učili systémem pokus omyl a bohužel to byl častěji ten omyl. A jako estébák se chová spíš Fiala, protože přesně tohle oni dělali, naházet na každého kdo je pro ně nepohodlný co největší špínu a napráskat na něj co se dá.

rcroboct ( 6. dubna 2018 12:21 )

Co mu pomluvil poradce už si po něm jdou. Zeman se po Bašovi svezl trapně a okatě na Hrad. Dnes neví jak ho neviditelně setřást, nenaštvat ANOvoliče co pro Babiše volili Emču.

smfs ( 6. dubna 2018 12:07 )

Půjdou si po krku. Taky si to myslím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa