Do bytu se přestěhoval v roce 1979. Do té doby bydlel v Korunní ulici. Ovšem na Žižkově bylo příjemnější zázemí. „Tento byt měl velkou výhodu, jelikož je tady ústřední topení a také výtah. V Korunní musel topit uhlím a chodit s uhlákama po schodech, což pro něj bylo nepříjemné,“ vysvětloval při prohlídce skaut Levhart.

V posledním patře domu za bílými dveřmi nahlédnete do minulosti. Byt zůstal po smrti Foglara netknutý. A tak při otevření dveří uvidíte na věšáku pověšenou košili a bundy, položenou čapku a na nástěnce v chodbičce připnuté pohlednice od fanoušků. Při procházení místností postupně poznáváte duši autora, který rozhodně nežil v žádném luxusu.

Policové ukládání knih, papírků a všetečností připomíná skautskou klubovnu. Při otevření skříní zjistíte, že byl opravdu pečlivý. Například u ložního prádla nechával datum, kdy naposledy jej pral, stejně tak měl samolepku i na budíku, kde si zapisoval poslední výměnu baterie.

Staromládenecká kuchyňka

Plechovky od párků a vepřového, které využil k dalším účelům, poukazují na to, že to nebyl velký kuchař. Důkazem toho je i malá skromná kuchyňka, které dominuje mikrovlnná trouba a ruční kráječ chleba. V kredenci kromě nádobí objevíte spousty krabiček s čaji. „Byl to velký milovník čaje.“

Video
Video se připravuje ...

Tady žil Jaroslav Foglar Eva Fornálová

Motivátor

Zajímavostí Foglara byla různá motivační hesla, která si lepil po bytě,“ ukazoval skaut Levhart na psací stůl. Právě na něj si Foglar nalepil samolepku s nápisem Vzchopit se, v ložnici na stěně na plakátu u nohou postele zase stojí Škoda každé minuty. Motivoval se do života, kudy chodil.

Velká knihovna

Ložnice je zařízená stejně tak skromně jako pracovna a kuchyňka. V ní hned u dveří stojí jednolůžková postel těsně namáčknutá mezi skříněmi. Hned u postele měl jeden z mnoha telefonů, které si pro jistotu nechával uložené i ve skříních. U nohou pak měl pověšený budík a plakát se švýcarskými horami. „Měl moc rád Švýcarsko. Kdysi tam byl jako podvyživené dítě.“

Při prohlížení regálů a skříní objevíte řadu knih o tramvajích, jelikož byl milovníkem MHD, ale i pionýrské encyklopedie. „Schovával si je, aby věděl, co mu všechno ukradli. Například kroniku, krabičku poslední záchrany, celotáborovou hru. To jsou všechno věci, se kterými začal v oddíle, a přitom se to vše dostalo do těchto knih,“ prozradil nakonec.

Jaroslav Foglar

Spisovatel Jaroslav Foglar se narodil 6. července 1907 v Praze, kde také zemřel ve svých 91 letech. Dětská láska ke skautingu přerostla ve velkou inspiraci k psaní knih. A tak díky tomu se dodnes můžete začíst do proslulých Rychlých šípů, Hochů od Bobří řeky, knihy Přístav volá, Chata v Jezerní kotlině, Záhada hlavolamu a řady dalších.

Když v roce 1999 zemřel, byl z důvodu právních nejasností jeho byt úředně zapečetěn. A tak přes 16 let zůstal byt naprosto netknutý. Po takové době jej poprvé otevřel jeho nový vlastník, který nechal jeho byt v původním stavu. Tím majitelem se totiž stala Skautská nadace Jaroslav Foglara.

Dům s pamětní deskou

Dům, ve kterém Foglar žil, dnes už jen tak nepřehlédnete. Praha 3 tady společně se skauty 5. dubna odhalila pamětní desku, která se nachází hned vedle vchodových dveří domu. Na ní objevíte datum narození a úmrtí spisovatele i jeho přezdívku Jestřáb, kterou dostal ve skautu.

Prozkoumejte zákoutí Foglarova bytu:

Fotogalerie
56 fotografií