Středisko se nachází jen pár kilometrů od dálnice A10. A sláva této alpské vesnice na vás dýchne už při příjezdu údolím podél potoku Heiligenbach. Cesta je totiž lemována tabulemi s legendárními lyžaři, kteří svou techniku na místních svazích vypilovali k dokonalosti. Jen škoda, že se většinou jedná o rakouské hvězdy, jejichž jména a tváře znají jen zasvěcení. Na svazích v Innerkrems totiž pilovala svou techniku i americké hvězdy Lindsey Vonn nebo Bode Miller. Ve hvězdu tu vyrostla i Ivica Kostelić, jejíž otec v dobách, kdy neměla na trénink dost peněz, zaparkoval v Innerkrems na celou sezónu karavan, aby ušetřili za hotel a mohli investovat víc do skipasů a lyžařské přípravy.

Kromě perfektně upravených sjezdovek se závodními parametry sem lyžařské hvězdy láká především servis, který tu lyžařské týmy dostanou. Vedle lyžařských instruktorů si tu můžete objednat i služby lyžařských trenérů, k dispozici je i závodní měřená trať, na které si mohou i amatérské týmy porovnat svoje časy se současnými hvězdami, i legendami, které už sice nezávodí, ale s jejich časy se tu můžete porovnat.

Romantika a klídek

V Česku populární lyžařská centra Katschberg, Turracher Höhe nebo Bad Kleinkirchheim jsou z Innerkrems přes kopec a mají pro místní svahy jednu velkou výhodu. Jsou větší a stáhnou do sebe většinu lyžařů, takže na svazích v Innerkrems najdete frontu jen v aprés ski baru poblíž závodní tratě, kde se ke konci dne mísí běžní lyžaři se zbloudilými závodníky po tréningu. Horskou romantiku a rodinnou pohodu vám tu tak žádné davy neruší.

Dvě tváře lyžování

Každé ráno na lyžích tu budete řešit jednoduché dilema. Zkušení lyžaři od parkoviště vyráží lanovkou na jih, na svahy Grünleitennock (2128 m n.m.), kde najdete stejnojmennou horskou chatu a tři skvostné červené sjezdovky, z nichž jedna kopíruje závodní trať.

Na sever od parkoviště zas můžete lanovkou vyjet na Zechnerhöhe (2188 m n.m.) a lyžovat na převážně modrých a červených sjezdovkách na kouzelné horské louce Blutige Alm. Nezalesněný travnatý kopec, pokrytý vysokou vrstvou sněhu, tu kromě lyžařských začátečníků a dětí ocení i vyznavači jízdy ve volném terénu. Pro ty se snadno prostorná horská louka změní v téměř kilometr širokou sjezdovku.

Příznivé ceny

Středisko v Innerkrems využívají především lyžařské týmy. Proto tu v řadě hotelů najdete kvalitní welness zázemí, bazény, nebo zdravou stravu. A také ceny tu jsou příznivější, než v jiných alpských střediscích. Třídenní skipass tu přijde dospělého na 2550 Kč, což je skoro na chlup stejně, jako kupříkladu ve Špindlerově Mlýně. A při přepočtu na kilometr sjezdovek vychází Innerkrems dokonce levněji.

Co se jídla týče, vyjde i na turisticky exponované chatě Blutige Alm polévka s obřím sýrovým knedlíčkem (kasspressknoedel suppe) na necelých 120 korun a vydá za plnohodnotné jídlo. Stejně tak stojí i míchaný salát a zhruba dvojnásobek dáte za obložené prkénko, špagety nebo klobásku. Horská bouda je navíc zároveň i farma, kde si řadu surovin, jako maso, slaninu, těstoviny nebo sýr sami vyrábí.

Fotogalerie
7 fotografií