Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rus v Praze zabil ženu, pak prchl. Jurečka žádá Zemana, aby zařídil v Moskvě vydání

Autor: Jitka Mikysková - 
6. dubna 2018
05:58

Exministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) tlačí na Miloše Zemana, aby pomohl do Česka vrátit uprchlého Rusa Olega Gubina, který loni na Silvestra přejel v Praze kolumbijskou turistku. Jurečka uvedl na svém twitterovém účtu, že hodlá zaslat prezidentovi dopis se žádostí, aby k tomu využil svých kontaktů s Ruskem. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka však nejde ze strany Jurečky o skutečný zájem o kauzu, ale o snahu „parazitovat“.

„Předpokládám, že prezident republiky i v tomto případě využije svých nadstandardních kontaktů v Ruské federaci a pomůže, aby byl pachatel, občan RF, dopraven do ČR a zde řádně stíhán, dopisem jej o to požádám,“ uvedl lidovecký poslanec na svém twitterovém účtu a ve čtvrtek Blesk Zprávám potvrdil, že dopis prezidentu Zemanovi odeslal.

K obsahu se Jurečka zatím nechtěl vyjadřovat, zveřejní ho prý na Facebooku. Neupřesnil ani, zda se mu jedná pouze o tuto kauzu nebo ji dává do souvislosti s případem údajného ruského hackera Nikulina, ve které prezident Zeman intervenoval pro jeho vydání do Ruska.

Ovčáček: Jurečka parazituje na prezidentovi

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček, na dotaz Blesk Zpráv, jestli se prezident Zeman bude záležitostí zabývat, uvedl: „Nechť se pan Jurečka seznámí s aktuálními fakty: soudce také řekl, že během dnešního dne vydá příkaz k zatčení, který bude prozatím platný na území Česka. Mezinárodní zatykač chce soudce vydat až ve chvíli, kdy bude rozhodnuto, který ze soudců se bude kauzou zabývat."

Zda by prezident kauzu řešil, pokud by byl mezinárodní zatykač vydán, odpověděl mluvčí stručně: „Vyčkejme dalšího vývoje. Panu Jurečkovi dle mého mínění vůbec nejde o spravedlnost, jen opět politicky parazituje na panu prezidentovi.“

Právník se obává zpolitizování kauzy

Právník Jan Černý si myslí, že standardně by nemusely být žádné intervence nutné a že obviněný Oleg Gubin možná vůbec neměl být na kauci propuštěn: „Ona je otázka, jestli měl být propuštěn na kauci, protože těch rizik tam bylo poměrně dost a ta rizika se naplnila.“ Podle Černého složit kauci ještě neznamená být propuštěný, o tom rozhoduje soud, jestli kauci přijme.

„Já bych zvažoval rizika, když bych tu kauci přijímal, a tady ta rizika byla poměrně vysoká. Je to cizinec, ty peníze pro něj nemusí znamenat takovou zátěž, a jak vidno neznamenaly, a takto ta rizika měla být posouzena, nicméně je to rozhodnutí soudu,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy.

Co se týká vydání Rusa do České republiky, tam si právník myslí, že to momentálně může být politická záležitost vzhledem ke kauze údajného ruského hackera Nikulina. „Kdyby nebylo Nikulina, tak je to tak jasný trestný čin, že si myslím, že Rusko by nemělo problém s vydáním,“ dodal.

Rus v opilosti boural a zabil turistku

Opilý Rus Oleg Gubin srazil v Praze loni  na Silvestra kolumbijskou turistku, která na místě zemřela. Gubin byl obžalován z usmrcení z nedbalosti, po nehodě nadýchal přes dvě promile alkoholu a putoval do vazby. Po složení milionové kauce a písemného závazku, že neopustí Česko, a nebude se vyhýbat trestnímu stíhání, byl z vazby propuštěn. Před časem však odcestoval do Ruska, aniž by o tom informoval české úřady. Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek rozhodl o vydání zatykače na Gubina, zatím s platností na území České republiky. Jeho advokát uvedl, že neví, zda se do Česka vrátí.

„S ohledem na závažnost trestného činu je třeba, aby věc byla projednána českými soudy a pokud bude shledán vinným, byl uložen trest a obžalovaný by si pak měl trest vykonat na území České republiky, kde se této trestné činnosti dopustil,“ uvedl soudce Jan Horký. K možnosti vydání mezinárodního zatykače uvedl: „Pokud bychom dnes vydali tyto mezinárodní prvky právní pomoci, mohlo by dojít k tomu, že by čin musel být označen mírnější právní kvalifikací, a poté by soudy neměly možnost ho odsoudit podle té přísnější.“

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

 

 

marmat ( 7. května 2018 19:43 )

tolik trollů pro Moskvu a vraha !!! Nečtou , o případu absolutně NIC nevědi-o kauci o NEDOSTAVENÍ se vraha k soudu....jen prudí, Jako blbí !!! A to vše za 100,-/den !

marmat ( 7. května 2018 19:39 )

To je ale v hlavince gulášek i s bramboráčkama...sorry jako ...Napište Do Bruselu! Nebo na Hlavní nádraží......

marmat ( 7. května 2018 19:36 )

opr.SCHOVÁVÁ....skovává se děcko.

marmat ( 7. května 2018 19:34 )

Složil kauci a nechal jí propadnout...Skovává se.Mezinárodní zatykač je povinný krok! Nic vrahovi nepomůže...je to zkrátka jasný vrah.....a ultrasrab.

flora ( 6. dubna 2018 16:35 )

Jsi obyčejný telecí demagog. Zkus si to po sobě pomalu a alespoň 2x přečíst. A zkus při tom myslet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa