Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dovolenou si užijí i psi. Kde je u moře čekají lehátka, bary a sprchy?

Autor: ula - 
15. dubna 2018
15:20

Majitelé psů míří na dovolenou často bez svých mazlíčků, zvlášť v případě leteckých zájezdů. Nicméně pokud vyráží autem například do Chorvatska, vezmou je tu a tam s sebou. V posledních letech se v přímořských letoviscích rozmáhají psí pláže, se speciálním zázemím a výbavou. I zvířata tak mají vlastní lehátka, bary a mohou si i zasurfovat. Kde takové pláže najdete a co musíte udělat, abyste mohli vzít psa s sebou do ciziny?

Vstup s domácím mazlíčkem na pláž bývá většinou zakázán. V populárních evropských destinacích proto stále častěji vznikají tzv. psí pláže, kde je volný pohyb psů a jejich vstup do moře povolen.

„Tyto pláže často vznikají neoficiálně, kdy si místní majitelé psů postupně zaberou určitý úsek pláže, zpravidla na kraji letoviska, kam chodí venčit psy. Stále častěji se ale objevují i oficiální pláže, které jsou i řádně označeny a jejich popularita i standart výrazně stoupají,“ řekl Blesk Zprávy Michal Tůma ze společnosti Invia.

Pluto v Bibione

„Mezi nejznámější patří pláž Pluto v oblíbeném italském prázdninovém středisku Bibione. Každé lehátko na pláži je vybaveno slunečníkem, psím vodítkem, lopatkou, miskou na vodu a granule. Pláž je dlouhá přibližně 300 m a disponuje i psím barem. Na pláži se pořádají i speciální doprovodné programy, jako je přehlídka záchranářských psů nebo agility. Psí pláže nalezneme i v Chorvatsku nebo v Řecku a Španělsku,“ uvedl Jan Bezděk z cestovní kanceláře NEV-DAMA.

Na pláži můžete také najít psí sprchy, menší bazénky, napajedla nebo oplocené zahrádky, psi si mohou i zasurfovat. „Vstup pejsků může být podmíněn platným očkováním proti vzteklině a vyžadován bývá i pohyb na vodíku,“ upozorňuje Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Mazlíčka ubytují jen v apartmánu

Češi jsou národem pejskařů, ale pokud jedou na dovolenou, nechávají své psy většinou na hlídání známým. Trend se ovšem mění. Podle cestovních kanceláři roste počet lidí, které své mazlíčky na dovolenou berou. Převažují hlavně ti, kteří vyrážejí na dovolenou vlastní dopravou a tráví dovolenou v menších hotelech, penzionech nebo apartmánech. 

„Navíc velké hotely pobyt se psy většinou neumožňují. Máme ale mnoho stálých klientů, kteří jezdí se svým domácím mazlíčkem pravidelně. Dokonce i mnoho seniorů se psy vyráží třeba do Itálie již na přelomu května a června třeba i na tři týdny,“ řekl Bezděk.

Pokud si vyhledáváte zájezd na internetu, stačí vyhledávat hotely, které jsou označené „dog friendly“. Každá cestovka si účtuje za dovolenou se čtyřnohým mazlíčkem různé poplatky, připočítává se poplatek za úklid, který je v rozmení od 1000 do 1500 korun.

Se psem do letadla za 1600 korun

Pokud si hodláte vzít psa na dovolenou letadlem, připravte se na rozdílné poplatky u každé aerolinky. U ČSA si můžete vzít do letadla psa do osmi kilogramů a bude vás to stát 1600 korun.

„Živá zvířata je možné přepravovat pouze do cílové země, kde to povolují místní předpisy, a za podmínek touto zemí stanovených. Podrobnější aktuální informace poskytne cestujícím velvyslanectví dané země či kompetentní orgán dané země, případně Státní veterinární správa ČR. Právě podle Státní veterinární správy ČR cestuje v každém letadle směřujícím do a z České republiky odhadem pět živých zvířat,“ vysvětluje Picková.

Cestování se zvířetem do zahraničí v rámci EU podléhá Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 998/2003. Tímto nařízením se stanoví veterinární podmínky pro neobchodní přesuny zvířat v zájmovém chovu a pravidla pro kontroly těchto přesunů.

Pes musí mít pas a očkování

Podle nařízení musí být zvíře identifikováno, tzn. zvířata zapsaná v plemenných knihách musí mít čitelné tetování (platné pouze, pokud tetování bylo provedeno do 3.7.2011), v případně nečitelného tetování a ostatních zvířat, musí být zvíře označené mikročipem.

Další nezbytnou podmínkou je mít vystavený pas zvířete v zájmovém chovu. Je to jednotný doklad ve státech EU s kódem země (CZ), s přiděleným číslem od Státní veterinární stanice ČR. Pas vystaví pouze schválený soukromý veterinární lékař. Zvířata musí být dále očkována proti vzteklině.

Pokud jsou zvířata dovážena z některých třetích zemí do EU, musí splňovat i další podmínky, jako například sérologické vyšetření krve na vzteklinu. Majitelé domácích mazlíčků cestující v rámci Evropské unie by měli kontaktovat svého veterináře k získání potřebných dokumentů.

Kde najdete psí pláže v Chorvatsku? Ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením Asociace cestovních kanceláří ČR připravila seznam. Pozor, s ohledem na práva jednotlivých lokalit na úpravu pravidel vstupu na pláž se psy se uvedený seznam může měnit.

Pláže pro psy na Istrii:

  • Medulin a Pula. Každý den od 20:00 do osmi ráno, a to od 1. května do 5. září. Na Zlatnom rtu, v kempu Polari, v turistickém resortu Villas Rubin, část pláže Paradiso Beach.
  • Poreč. V oblasti Stari Červar, v zátoce vedle hotelu Laguna Materada, pláž Blue Moon, část pláže v zátoce kempa Bijela, pláž kempu Istra. Všechny pláže, které jsou označeny modrou vlajkou, mají zákaz vstupu se psy.
  • Novigrad i Umag. Turistický resort Kangera, Savudrija, Sol Polynesia, Sol Stella Maris.
  • Labin i Rabac. Povolena na všech plážích kde není modrá vlajka.
  • Premantura. Plaž v kempu Stupice i celý mys Kamenjak.
  • Pula. Plaža pro psy Veruda.
  • Savudrija. Plaža pro psy u majáku.
  • Umag – Katoro. Část pláže Sol Polynesia, pláž Stella Maris, a část pláže v kempu Park Umag na kterém je i sprcha pro psy.

Pláže pro psy v Dalmácii:

  • Ostrov Vis. Komiža – pláž Vartalac.
  • Split. severozápadní část Kašuna, západní část Kašteletu, prostor Kvadar na Žnjanu, Trstenik i Lumbarda ispod Pazdigrada, ale teprve po 20. hodině.
  • Ostrov Pag. Pláž v kempu Straško která je upravená pro psy, je tam i sprcha a voda k pití.
  • Dubrovnik. Pláže u okolí města Slano u Dubrovniku.
  • Trogir. Kaštela kod Trogira, upravená pláž pro psy.
  • Ostrov Brač. Oplocená pláž pro psy v Bolu, upravená pláž před Zlatým mysem ve měste Bol.
  • Ostrov Hvar. Část pláže Zaraće.

Pláže pro psy v Kvarneru:

  • Rijeka. Pláž Igraliště – stadion Kantrida; Pláž Brajdica.
  • Kostrena. Mikulova Kava.
  • Opatija. Pláž Punta kolovi.
  • Lovran. Pláž Ville Frappart.
  • Crikvenica. Pláž Lučica Podvorska
  • Novi Vinodolski. Uvala Mala Draga
  • Ostrov Krk. Redagara; Baška – Vela plaža; Njivice – Kijac; Šilo – Punta Šilo.
  • Punat. Mala Krasa.
  • Vrbnik. Mala Javna
  • Čižići. Uvala Soline
  • Cres. Kemp Kovacine, ACI Marina Cres, Gavza

Více o cestě na dovolenou čtěte ZDE

Lubica258 ( 15. prosince 2019 07:36 )

Náš pes si s námi také užívá každou dovolenou. Nedokážu si představit, že bychom měli jet někam bez něho. Bereme ho jako člena rodiny, proto je zvyklý být co nejvíc s námi. Letos jsme poprvé letěli na dovolenou letadlem a ani to nebyl problém. Našli jsme totiž přepravní společnost http­s://ww­w.rot­h.cz/ , kterou mohl náš Péťa letět.

jasnovidec01 ( 15. dubna 2018 15:49 )

Čokla sebou k moři????????? pravda že v CHorvatsku ty bestie jsou,všechno pochčijou a oklepou se na vaší dece...

Zobrazit celou diskusi