Teď mě málem v tunelu přejel tenhle trouba,“ sdílel ve skupině Praha 3 Žižkov naštvaný občan Ivan Noha, který zachytil na videu kurýra, který si zkracoval cestu z Karlína na Žižkov. Z videa se přitom zdá, že při projíždění kolem chodců ani nezpomalil a tunelem si projel, jako by se nechumelilo.

Tenhle případ není dle tamějších obyvatel ojedinělý. „Tam jezdí každý den,“ reagoval na zděšený příspěvek Ivan Fanda Dubský. Jak se ale proti nezvaným cestujícím v tunelu bránit? 

Nikdo povolení nemá!

Do tunelu mají volný přístup pouze chodci a cyklisté. Motocykly tunelem projíždět nesmějí. „Musela by se vyřídit výjimka nebo zvláštní užívání, trvalé povolení k vjezdu nikdo nemá,“ vysvětlovala za Prahu tisková mluvčí Michaela Luňáčková.

Video
Video se připravuje ...

Žižkovský tunel jen pro odvážné Ivan Noha

O fyzických opatřeních, která by zablokovala možný průjezd motorovým vozidlům, městská část neuvažuje. „Pokud bychom instalovali zábranu znemožňující vjezd motocyklů, neprojel by tam pak ani cyklista, který tam vjet může, ale například ani kočárek,“ sdělila Luňáčková. Další možnost v podobě kamerového systému taky město nezvažuje.

Pokuta za průjezd

Na neposlušné řidiče si tak mohou posvítit pouze strážníci. „V obecné rovině lze konstatovat, že pokud strážníci tento nešvar zaznamenají, řeší ho dle příslušného zákona. V tomto případě by to bylo porušení vjezdu do pěší zóny,“ vysvětlovala tisková mluvčí městské policie Irena Seifertová. Pokud vás tedy při průjezdu načapají, zaplatíte pokutu až ve výši 2500 korun

Fotogalerie
7 fotografií