Nápad festivalu se zrodil na Černém Mostě teprve před rokem. „Blaf Food Fest vznikl jako parodie na načančané food festy a zároveň ukazuje, čeho jsou české kuchařky a čeští kuchaři schopní. Nápad vznikl právě ze zděšení z toho, co všechno je na českém internetu možné najít,“ popsala pro Blesk.cz Kamila, jak si dělají s přáteli srandu z českých mamin, které své neobvyklé kreace mezi sebou s nadšením sdílí.

Nestíhám vše ochutnat!

Základem každého menu bude polévka, hlavní jídlo a dezert. Připraveno bude o víkendu deset druhů jídel včetně rumídků, tedy želé v rumu jako aperitiv. „Abychom řekli pravdu, internet chrlí nápadů více, než bychom kdy stihli uvařit,“ smála se Kamila, která s přáteli začala testovat recepty na letošní druhý ročník festivalu už v listopadu.

Blafy, které zachutnaly

A přípravy nekončí ani pár dní před velkým dnem. „Právě testujeme dezert pos*aného šmoulu,“ prozradila a svěřila se, že ačkoli testování trvalo déle, nejedná se o to, že by byla příprava příliš komplikovaná. „Upřímně, ty recepty nejsou nijak těžké.

Přestože řada kombinací působí šíleně, Kamile tyhle šmakulády zachutnaly. Některé jsou ale údajně i k jídlu. „Nečekaně dobře chutnala mléková polévka. Tedy až na ty noky, které uměly překvapit,“ říká s humorem. Zvracení a větším nevolnostem se naštěstí vyhnula. Do běžného jídelníčku i přesto žádné z jídel nezařadila.

Takto to vypadalo na Blaf Festu v loňském roce:

Šlupky z pomela neměly úspěch

Řada receptů, které jsou vychytávkami českých maminek, je i na Kamilin tým přitažená za vlasy. „Chtěli jsme vařit řízek ze šlupky z pomela, ale to je tak náročný recept, kdy musíte šlupky z pomela máčet a nakládat, že to není možné. A hlavně – co pak se zbylou dužinou z pomela? To abychom jedli pomelo půl roku. Moc jsme nepochopili, jak lze tímto receptem ušetřit,“ smála se absurdnímu receptu.

Na co se těšit?

Z blafů se v sobotu bude podávat deset druhů jídel, mezi kterými návštěvníci okusí čočkovo-párkovou zmrzlinu, takzvané exkrementy šmoulů, rumídky, tlačenku v trojobalu, polévky z taveňáku i rybích konzerv, bramborový tatarák i carpaccio z gothaje. Nevolnosti se prý bát nemusíte. „Pro všechny případy máme připravené blicí pytlíky a černé uhlí,“ uklidňuje pořadatelka.

Těšit se můžete i na degustaci krabicových vín, věštírnu z čajových lístků a alkoworkshop Pravé české míchačky. A pokud vám vyhládne na chutný pokrm, nemusíte Plechárnu opustit. Stejně tak jako loni bude součástí i foodtruck s dobrým jídlem. A navíc zde bude i stánek na cukrovou vatu.

Blaf Food Fest si pro letošek přichystal další šílené kombinace.
Autor: Blaf Food Fest

Recept na „pos*aného“ šmoulu

Na této modré kejdě není co pokazit. Budete potřebovat čtvrt litru mléka, dvě vrchovaté lžíce krupice, špetku soli a modré potravinářské barvivo. Postup je stejný jako u klasické kaše – do teplého mléka, do kterého přidáte barvivo, přimícháte krupičku. A tradá, šmoulí exkrement je na světě.

Blaf Food Fest si pro letošek přichystal další šílené kombinace.
Autor: Blaf Food Fest

Recept na čočkovo-párkovou zmrzlinu

Máte-li rádi čočku nakyselo, ale v létě vám je příliš teplo, vyzkoušejte zamrazení. Uvařte čočku na cibulce, ochuťte dle svého mlsného jazýčku octem. Na vedlejší pánvi osmahněte na kostičky nakrájený párek. Nakonec vše smíchejte, vložte do zmrzlinové formy a uložte výtvor na pár hodin do mrazáku. Můžete podávat s nakládanými okurkami.

Fotogalerie
17 fotografií