Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exprezident půjde do vězení za korupci na 12 let, potvrdil soud v Brazílii

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. dubna 2018
08:25

Brazilský nejvyšší federální soud ve čtvrtek rozhodl, že exprezident Luiz Inácio Lula da Silva nastoupí výkon trestu dvanácti let vězení za korupci. Odmítl tak jeho žádost, aby zůstal na svobodě, dokud nevyčerpá všechny možnosti odvolání.

Rozhodnutí soudu bylo těsné poměrem hlasů šest ku pěti a předcházela mu bouřlivá desetihodinová debata, napsala agentura Reuters. Bylo zřejmé, že pokud Lula skončí za mřížemi, nebude zřejmě moci kandidovat v říjnových prezidentských volbách, v nichž byl favoritem. Kauza ostře rozdělila brazilské veřejné mínění.

Generální prokurátorka Raquel Dodgeová už ve středu vyzvala k zamítnutí Lulovy žádosti. Odklad trestu by podle ní znamenal selhání soudního systému. Lula čelí několika obviněním z korupce. V jedné z kauz mu v lednu odvolací soud zvýšil trest z devíti na 12 let. Podle prokuratury dostal luxusní byt jako úplatek od stavební firmy OAS, jež figuruje v rozsáhlém skandálu kolem státní ropné společnosti Petrobras.

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva neztratil přízeň některých Brazilců. Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva neztratil přízeň některých Brazilců. | Reuters

Lula usiluje o znovuzvolení

Lula tvrdí, že je nevinný a vede kampaň za znovuzvolení prezidentem. Hlasování o příští hlavě státu je naplánované na 7. října. Podle průzkumu z konce ledna by Lula jasně zvítězil v prvním i druhém kole.

havran2 ( 5. dubna 2018 09:45 )

V ČESKU URČITĚ NE ! ! !

pepen ( 5. dubna 2018 09:00 )

Tady je důkaz toho-že Brazílie bude zřejmě vyspělejší země ne Česká republika!!!Funguji tam zákony a práva víc než u nás !!!!Za to, že vytunelovali Českou republiku,rozkradli a udělali zde samé podvody v řádech stovek bilionů.Tento pán co je vedle Brazilského bývalého prezidenta a banda z ODS a zbytek politiku a podnikatelů... a nikomu se nic nestalo.To potvrzuje jenom to,že jsme horší než banánové země co se týče zlodějin a podvodu.

jonn ( 5. dubna 2018 08:39 )

Proč je vedle něho Václav , že by šel taky ?

Zobrazit celou diskusi