Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vrah Češky Lenky (†36) v Egyptě uniká trestu. Dostane rodina slíbené odškodné?

Autor: Jakub Veinlich - 
5. dubna 2018
05:20

Před devíti měsíci zabil Egypťan Abdar Rahmán Šaabán abú Kúr v turistickém letovisku Hurghada dvě německé turistky. Napadena byla i Češka Lenka (†36), ta těžkým zraněním podlehla o pár dní později v nemocnici. Útočník ale nejspíš souzen nebude. Podle německého státního zastupitelství je psychicky nemocný a skončil definitivně v psychiatrické léčebně. Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová Blesk Zprávám v rozhovoru popsala, jak kauza postupuje a zda už se rodina zemřelé dočkala odškodnění, které Egypt sliboval.

Paní velvyslankyně, už máte oficiálně k dispozici informace, že Abdar Rahmán Šaabán abú Kúr byl s definitivní platností umístěný v psychiatrické léčebně, protože je nejspíš psychicky nemocný?

My jsme tyto informace zatím nedostali, pokoušeli jsme se ve středu spojit s německými kolegy, jestli oni ty informace mají potvrzené, a to se nám zatím nepodařilo, čili zatím nemáme nic nového.

Takže nemáte ani žádné informace o tom, jak probíhá vyšetřování tohoto útoku?

Ty informace, které my máme, byly stále takové, že ten útočník je vyšetřován a že se prověřuje jeho duševní stav. To, co se objevilo teď v médiích (že byl útočník umístěn do psychiatrické léčebny – poznámka redakce), by znamenalo, že to vyšetřování skončilo a že bylo nějakým způsobem rozhodnuto. Jak ale říkám, takové informace my zatím oficiálně nemáme.

A obraceli jste se tedy v této věci na egyptské úřady?

Na egyptské úřady se obracíme průběžně a předpokládám, že nám tyto informace, když je budou mít, tak nám je obratem dají.

V průběhu listopadu byli v Egyptě také čeští policisté, jak je tedy to vyšetřování daleko. Pohnulo se od té doby?

Já o tom víc nevím. To byste se museli obrátit na Policii České republiky. Oni tady byli, měli tady schůzky a jednání, vyměnili si nějaké informace s prokuraturou a zdejšími úřady. Jak pokračuje jejich vyšetřování, vám neřeknu.

A od toho listopadu čeští policisté kvůli tomuto případu v Egyptě nebyli?

Ne, ne. Od listopadu tu nebyli. V podstatě se čeká na egyptské závěry, o kterých víme stejně jako vy zatím jen z médií.

Mluvilo se také o tom, že by Egypt rodině zabité Lenky mohl poskytnout jakési odškodnění. Je po těch měsících posun alespoň v této věci?

V tomto pokud vím v tuto chvíli zatím žádný posun není.

Zdeněk Kopečný ( 5. dubna 2018 07:40 )

Oni tam budou nejspíš všichni nějak narušení. Asi k němu promluvil Alláh, a nějak se mu to zpřeházelo v hlavě. Když uviděl chabě oděná ženská těla, tak ho popadly nějaké fantazie a touhy, ale hlas boží pravil: "Synu udělej to pro mě, vezmi nůž a bodej!" Viz film Psycho a vražda v koupelně, tam to zase byl hlas vrahovy dávno mrtvé matky, jejíž kostru měl v obýváku. Teď v Egyptě z Abdar Rahmán Šaabán abú Kúra udělají cvoka a bude to. Třeba to patří k tamní egyptské kultuře.

clarabella ( 5. dubna 2018 07:35 )

 Muže mi někdo vysvětlit, za co by rodina měla dostat odškodné? Pamatuju si, když se to stalo, jak s tím nějakej politik “získával body” (myslím, ze to byl Kalousek). Ženská jela na dovolenou (sama si tu lokalitu vybrala, nebyla to závodní rekreace, kterou my měla z donuceni. Kdyby se válela na Lipně a přiběhl tam nejakej pomatenej fanatik a pobodal ji, tak ji taky odskodnime?

iribr ( 5. dubna 2018 06:57 )

 Me prijde tato zenska uplne zbytecna. Jakoby v Egypte CR zadneho velvyslance nemel. Jeste jsem necetlan ze by neco vedela a nejak se angazovala. Ty jeji odpovedi s lamanou Cestinou, fakt des.

Zobrazit celou diskusi