Časem by na obou územích mělo dojít k mnoha změnám, stavět byty by se tu ale rozhodně nemělo. To si pojistila Praha už v minulém roce tím, že se rozhodla vykoupit pozemky za téměř 100 milionů korun. „Vidoule bude definitivně nezastavěná. Praha schválila nákup pozemků od několika soukromých majitelů. Měl by tam být park typu Ladronky s možností rekreačních aktivit,“ řekla pro Blesk.cz už dříve radní Jana Plamínková (STAN).

Po několika měsících došlo i na první kroky radnice, která ve Vidouli v březnu uspořádala prohlídku pro rezidenty za účasti architektů. „Budeme hledat takové řešení, aby vznikl reprezentativní a hodnotný přírodní park, který umožní setkávání lidí, trávení volného času a sportovně-rekreační aktivity při zachování hodnot místní přírody,“ řekl architekt Jan Kačer ze studia Reaktor, které bude mít návrh kultivace na starosti.

Proměnou projde v Praze 5 i Dětský ostrov:

„Záchrana Vidoule byla jednou z priorit, kterou jsme měli při vstupu na radnici. Jsem rád, že se ukázalo v krátké době, že to nebyly plané sliby a záchrana už má první dílčí kroky za sebou. Je to unikátní přírodní prostor nejen v rámci Prahy 5, ale i celého hlavního města, proto se musí před developery uchránit,“ uvedl dále zástupce starosty Martin Slabý (ANO).

Nejen Vidoule

Podobné plány má městská část i s Prokopským údolím. Už na jaře se lidé například mohou těšit v Prokopském údolí na speciální stezku Karla Zemana s dinosaury. Údolí je také často nazýváno přírodním klenotem Prahy. Najdete tu například 70 metrů hluboký kaňon nebo vápencové skály, jeskyně a lomy.

Podobné projekty oceňuje i Institut plánování a rozvoje Prahy. „Vítáme záměr Prahy 5 vytvořit z Vidoule oblíbený a vyhledávaný park. Jsme rádi, že se zapojování občanů do plánování pražských lokalit stává standardem. V Praze 5 jsme již pomáhali zapojovat obyvatele do plánované proměny Motolského údolí nebo vzniku nové čtvrti Smíchov City,“ uvedl mluvčí institutu Marek Vácha na závěr.
Fotogalerie
7 fotografií