Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na bitcoinu Češi vydělali miliony, zaplatíte jím i v restauraci. Jaká ale hrozí rizika?

  • Autor: ula - 
    5. 4. 2018
    06:10

    O digitální měně bitcoin se stále více mluví, ale málokdo ví, jak skutečně funguje. V Česku existuje celá řada míst, kde jí můžete například platit. Kromě e-shopů je berou ve vybraných restauracích, můžete s nimi nakoupit potraviny nebo zajít na masáž či ke kadeřníkovi. Výhodou této kryproměny je, že nepodléhá inflaci, na druhou stranu pokud uděláte při placení chybu, nikdo vám už peníze nevrátí. Vyplatí se do bitcoinů investovat? Jaké jsou jejich plusy a mínusy?

  • 1.Co je bitcoin?

    • Bitcoin (BTC) znamená digitální měnu a zároveň platební síť, ve které její uživatelé mohou sledovat všechny realizované finanční transakce. Platby se odehrávají bez prostředníka (banky) za minimální nebo nulové poplatky. Nemá žádnou, tedy žádnou centrální autoritu, která by mohla rozhodovat o bitcoinech jednotlivých uživatelů, brát jim je či emitovat nové. Poskytuje svým uživatelům značnou míru anonymity.
    • Bitcoin si můžeme představit jako nový druh peněz, které nelze padělat či znehodnotit inflací. Uvádění bitcoinů do oběhu totiž nepodléhá kontrole žádné instituce nebo vlády. Množství bitcoinů je předem dané matematickým algoritmem stejně jako rychlost emise nových bitcoinů.

    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | Profimedia

  • 2.Jak se liší bitcoin od standardních peněz?

    Bitcoin vytvořil v roce 2009 Satoshi Nakamoto. „Netušíme, kdo se pod tímto pseudonymem ukrývá, může to být osoba či skupina lidí; je to však úplně jedno, protože na chod celé sítě nemá žádný vliv,“ uvedl Urza, programátor a uživatel této kryptoměny a doplnil:  „Od standardních peněz se bitcoin liší především tím, že není kontrolován žádnou vládou či bankou; nikdo nad ním nemá moc. Ta síť se neřídí direktivním rozhodováním žádných správců; jediné zákony, které v ní platí, jsou ty matematické.“
    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | Reuters
  • 3.Jak funguje bitcoin?


    Bitcoin si můžeme představit jako obrovskou účetní knihu, jejíž kopie jsou rozdistribuovány na počítačích po celém světě. Když chcete někomu zaplatit, přidáte účetní záznam, který říká, kolik bitcoinů komu dáváte. Tento záznam elektronicky podepíšete, čímž prokážete, že jste skutečně vlastníkem prostředků, které posíláte.
    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | ČTK
  • 4.Kdo nejvíce bitcoiny používá?

    Podle odborníka to lze velmi těžko říci.Na rozdíl od bankovního tajemství, které může být prolomeno, v síti Bitcoin nevíme, komu které prostředky patří. Někteří lidé používají bitcoiny z ideových důvodů, což jsou kryptoanarchisté, anarchokapitalisté, libertariáni a všichni, komu se nelíbí moc vlád nad finančním systémem; další chtějí vydělat, takže s bitcoiny spekulují nebo je drží; jiní je používají jako prostředek směny, třeba některé obchody; a někomu jde zas o anonymitu. Kdo však používá bitcoiny nejvíce, neví nikdo,“ řekl Urza.
    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | reprofoto Reuters
  • 5.Jak začít platit bitcoiny?

    „Je to extrémně snadné; bitcoinové peněženky, což jsou aplikace na uchovávání bitcoinů a placení s nimi, svou složitostí nedosahují ani na klasické internetové bankovnictví, takže je zvládne používat i člověk, který si s technikou moc nerozumí. Bitcoiny jsou přijímány na spoustě míst v ČR, lze za ně nakupovat potraviny, elektroniku a spoustu dalších věcí; jsou přijímány i některými velkými eshopy a v ČR existuje i univerzita, kde můžete zaplatit školné v bitcoinech,“ vysvětluje Urza.

    Kde lze platit bitcoiny můžete zjistit na této mapě.
    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | Reuters
  • 6.Chcete to bitcoinu investovat?

    V tom případě si musíte sehnat si bitcoinovou peněženku, což může být aplikace či kus hardware. První hardwarová peněženka na světě vznikla dokonce v Česku. Pak samozřejmě musíte  koupit bitcoiny, pokud chcete jen držet.

    Chcete-li spekulovat, musíte na burzu (stejně jako pro jakoukoliv jinou spekulaci). Ačkoliv je to extrémně jednoduché (jednodušší než práce s internetovým bankovnictvím), pamatujte, že je třeba dávat pozor a přesně se řídit pokyny (zejména těmi ohledně zálohování), neboť neexistence centrální autority mimo jiné znamená i to, že není nikdo, kdo by vám mohl obnovit bitcoiny v případě jejich ztráty, čemuž lze snadno předejít, ale je třeba vážně dbát pokynů softwarových peněženek.

    Samozřejmě je můžete také vyměnit za jinou měnu dle aktuálního kurzu a stejně jako na klasický spořící účet, i na ten bitcoinový si můžete bezpečně ukládat volné bitcoiny a vydělávat tak na úrocích.

    Plusy tohoto spoření? 

    • Nepodléhá inflaci.
    • Je to spoření budoucnosti.
    • Nekontroluje ho žádná banka.

    A mínusy?  

    • Možnost krádeže.
    • Nutná přítomnost internetu.
    • Prudké výkyvy kurzu.

    Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: Za bitcoiny v Česku nakoupíte jídlo nebo zajdete ke kadeřníkovi: | Reuters

  • 7.Jaká jsou rizika placení bitcoiny?

    „Rizika vyplývají hlavně z vlastností, které já osobně považuji za ty největší přednosti,“  řekl Blesk Zprávy Urza. „Neexistence centrální autority znamená, že vám nikdo vaše bitcoiny nemůže zabavit, nemůže je znehodnotit tvorbou dalších, není možná vám zablokovat účet; z toho však pochopitelně plyne, že když uděláte chybu, neexistuje nikdo, ke komu můžete jít, aby ji "vrátil zpět", protože v celé té síti není nikdo, kdo by mohl principiálně dělat něco víc než ostatní. Třeba vracet transakce a podobně,“ doplňuje odborník.
    Video  Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...
Milanko74 ( 1. května 2018 20:15 )

Tak Bitcoin ma este najlepsie len pred sebou. Ako tych 1 000 000 USD za jeden BTC velmi neverim, ale takych 40 000 USD moze neskor mat. V januari kurz Bitcoin dost prepadol, ale ked sa pozrieme teraz na graf : https://bitcoinkurz.sk/bitcoin-kurz-btc-cena-graf-vyvoj/ , tak kurz Bitcoinu zacina pomalicky rast. Som zvedavy aku cenu bude mat na konci roka.

Zobrazit celou diskusi