Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lobbisté a expolitici se vrhli na byznys se stařeckou demencí

Autor: base - 
3. dubna 2018
14:31

V Česku stále přibývá lidí se stařeckou demencí. Nyní jich je okolo 160 tisíc, do dvaceti let by se měl počet zdvojnásobit. Do péče o nemocné se vrhli expolitici a lobbisté, kteří chtějí v budoucnu postavit specializovaná centra. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Podnikání v oblasti Alzheimerovy choroby výrazně roste a lobbisté a expolitici nabízejí už nyní stovky lůžek pro postižené. Se třemi alzheimer centry v Praze se pyšní exposlanec ODS Boris Šťastný s bývalým lobbistou Milanem Velkem. Do péče o nemohoucí se s nimi vrhl i podnikatel Milan Šedivý, blízký Tomáši Pitrovi, který byl odsouzen za daňové podvody.

Někdejší šéf zdravotnického výboru Sněmovny za ODS Šťastný plánuje v červenci otevřít další specializované centrum v pražských Pitkovicích kousek od Průhonic. Podobně plánuje další zařízení v pražském Podolí také kontroverzní podnikatel Tomáš Hrdlička, o kterém se spekuluje, že je hybatelem SPD Tomia Okamury.

Zchátralou budovu bývalého sanatoria odkoupila neznámá kyperská firma v roce 2011. V tomto zařízení má vzniknout dům s pečovatelskou službou, zdravotnické ordinace, prostory pro péči o klienty, prostory pro rehabilitace, ale i ubytovací jednotky.

První zařízení v Třebíči také otevírá investiční skupina Delta Capital, ve které je zaměstnaný bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS). V nejbližší době plánuje skupina další tři alzheimer centra. Radim Pařík konstatoval, že plánují poskytovat péči jak ambulantní, tak satelitní a budou zajišťovat seniorům i rodinám další doplňkové služby.

Jednu z největších tuzemských sítí zaměřenou na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou vloni krátce před koncem roku plně ovládla investiční skupina Unicapital, informovala MF Dnes. Za ní stojí miliardář Pavel Hubáček, který plánuje v nejbližší době otevřít další 3 centra. Nyní tvoří Alzheimer-centrum 9 zařízení v Česku a jedno na Slovensku.

Pokud by se hovořilo o dobročinnosti, o tu úplně nejde. Za péči o své příbuzné platí rodina až 30 tisíc korun měsíčně. Experti tvrdí, že alzheimer centra jsou ideálním způsobem, jak zhodnotit už vydělané peníze.

Celkové roční náklady na péči o lidi s demencí se pohybují okolo 45 miliard ročně, což téměř dosahuje k ročnímu rozpočtu Prahy.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého je toto podnikání odolné hospodářským krizím, protože není zatím pravděpodobné, že by vědci v blízké době nalezli na demenci lék. „Zároveň je pro rodinu mimořádně obtížné se postarat o nemocného v určitém stadiu, protože člověk pak vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči,“ řekl Horecký.

V krajských či městských zařízeních pro lidi s demencí, které se oficiálně jmenují domovy se zvláštním režimem, jsou často i několikaměsíční čekací doby. Nejhorší situace je ve velkých městech, konkrétně v Praze. Rodinám, které si připlatí, pomohou soukromá zařízení.

Za pobyt centra mohou vybírat jen 12 tisíc korun měsíčně, zákon však často obcházejí a nakonec se částky pohybují přes 20 tisíc korun. Požadují příplatky za různé služby, jako je třeba manikúra či nákupy, také vybírají „dary“ od příbuzných.

Video  Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerem?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Omasta ( 4. dubna 2018 10:45 )

To je dobrý byznys, ti lidé jsou vlastně nesvéprávní, takže do léčby nemohou mluvit stejně tak jako jejich příbuzní. Kolik to bude stát rozhoduje lékař a finanční možnosti příbuzných. kolik zaplatí stát, toho se nikdo neptá. Podle toho, co já vím o stařecké demenci, tak to se pochopitelně neléčí, protože by se prodlužoval stav, kdy je ten člověk neschopen myslet. Podávají se jen takové léky, které snižují výdaje na péči a obsluhu. Zpočátku zlepšují stav a později už jen tlumivé. Myslím, že by se to mělo udělat jako v Americe, kde 80% léčebných výdajů platí dědicové, budoucí pozůstalí. Tím se zamezí rozkrádání státních prostředků. A já se vás zeptám. Co udělají lékaři, když pozůstalý odmítne platit?

flora ( 3. dubna 2018 17:31 )

Pobyt nesmí stát víc jak 12 tisíc měsíčně, vyšplhá se na 30. Jinými slovy zkorumpované zdravotnictví v praxi. Jinak, kdyby to neneslo, by se naši milionáři nevrhli na pomoc nemocným... Po zubařích, kteří si to v tichosti pečlivě připravili a naplno naráz rozjeli je další úžasný byznys .

Zobrazit celou diskusi