Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z vepřína památníkem za víc než půl miliardy. Stát zaplatí v Letech bourání i novou pietu

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. dubna 2018
15:40

Farma v Letech u Písku, která stojí na místě bývalého koncentračního tábora, přešla v úterý 3. dubna do rukou státu. Ten za ni zaplatil 450 milionů korun. Dalších minimálně 110 milionů ale bude stát kultivace pozemku, na kolik přijde vybudování nového památníku, není zatím jasné. Část peněz by ale mohla jít z tzv. Norských fondů.

Více než 450 milionů korun za areál, dalších minimálně 110 milionů za bourání budov, úklid a rekultivaci. 1,5 milionu za archeologický průzkum. Účet za areál v Letech u Písku, kde stával za nacistů koncentrační tábor pro Romy, začíná narůstat. Částky upřesnila Blesk Zprávám mluvčí rezortu kultury Simona Cigánková. Přesto přední čeští politici investice nelitují. Za své si výkup areálu vzal tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a jeho nástupce Jan Chvojka (oba ČSSD), pod nákupem je pak podepsán jejich kolega tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Po dvaceti letech se podařilo vyrovnat se s touto zátěží minulosti a za to jsem velmi rád. Podle mého názoru je to korektně vyjednaná částka, která odpovídá všem parametrům,“ komentoval loni v říjnu Herman finále vyjednávání.

Jednomyslného schválení výkupu se ale neúčastnil například tehdejší správce státní kasy Ivan Pilný (ANO). „Já jsem velice rád, že se ta věc konečně vyřešila, protože to trvalo opravdu dlouho, a už se s tím muselo něco udělat i na základě mezinárodních odezev. Ale předpokládal jsem, že ta cena bude respektovat soudní odhad, což se nestalo,“ řekl Pilný. Odhady se přitom pohybovaly kolem 200 milionů korun, tedy byly na poloviční částce.

Pilný narážel i na apely, které přicházely v průběhu let například z Evropského parlamentu. Areál bude od dubna spravovat Muzeum romské kultury.

S financováním by mohl pomoci milion eur (26 milionů korun) z Norských fondů. Jde o peníze z Norska, Islandu a Lichtenštejnska, které jsou určeny na snížení ekonomických a sociálních nerovností v Evropském hospodářském prostoru.

Čeká se na převod peněz a vyvezení kejdy

Poslední prasata odjela z Let v polovině března, část peněz ale stát zemědělské společnosti vyplatí až poté, co vyveze z areálu kejdu, tedy zkvašené zbytky výkalů a krmiv. Podle informací z ministerstva by se tak mělo stát do konce května a zároveň je na poslední fázi vázaných 10 % kupní ceny.

Poté by měla začít postupná demolice areálu. K zemi tak půjdou výkrmové objekty, hospodářské zázemí, vybourávat se budou také základy a komunikační plochy. Za 110 milionů by se měla suť také odvézt, mělo by dojít k likvidaci ekologické zátěže a rekultivaci místa. Za realizaci neinvazivního archeologického průzkumu pak stát zaplatí asi 1,5 milionu.

„Dále bude následovat vyhlášení soutěže o návrh, který bude následně upřesněn, doprojektován a bude vyhlášeno zadávací řízení na jeho realizaci,“ doplnila Cigánková.

Okamura měl problém s plotem, Rakušan mu četl oběti

Tábor v Letech se stal v posledních měsících jedním z hlavních témat na české politické scéně, a to nejen kvůli výkupu areálu. Předseda SPD Tomio Okamura koncem ledna v rozhovoru pro DVTV řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Jako svůj zdroj uvedl knihu Akademie věd s názvem „Tábor Lety, fakta a mýty“ a odkazoval na citát exprezidenta Václava Klause. Později se za svůj výrok omluvil s tím, že v plotu byly díry.

Podle Muzea romské kultury ale kniha neexistuje. Evropské antirasistické hnutí označilo Okamurova slova za „nejklasičtější popírání“ romského holokaustu a za snahu vytvářet paralelní historii. Pustili se do něj také kolegové ve Sněmovně.

Místopředseda STAN a starosta Kolína Vít Rakušan dokonce kvůli Okamurovi předčítal na plénu jména všech obětí tábora. Několikrát se řešilo odvolání šéfa SPD z širšího vedení Sněmovny, návrhy ale neuspěly.

Video se připravuje ...
Další videa