Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Rudá volavka je Mata Hari 21. století, nebezpečná a připravená na všechno

Rudá volavka je Mata Hari 21. století, více nebezpečná a připravená na všechno.
Rudá volavka je Mata Hari 21. století, více nebezpečná a připravená na všechno.  (Autor: Knižní klub)
Autor: Ivan D. Hladík - 
23. dubna 2018
08:30

Je jako James Bond, ovšem kromě zbraní disponuje sexy křivkami. Dominika Jegorovová, Mata Hari z východu, má naléhavý úkol. Ten ji ale může stát život.

V současném Rusku řízeném modrookým, neodpouštějícím Vladimirem Putinem bojuje vyzvědačka Dominika Jegorovová o přežití v džungli postsovětských tajných služeb. Je donucena projít výcvikem „volavek“, školených svůdnic, a poté nasazena na Nathaniela Nashe, důstojníka CIA, který řídí nejdůležitějšího amerického vyzvědače v Rusku. Dominika a Nate se ocitají uprostřed souboje vůlí, špionského řemesla a nevyhnutelně také touhy. Jeden z nich se bude muset převtělit do dvojí existence v tajné operaci na život a na smrt…

Prolistujte si ukázku z knihy:

0039676

Jak připomíná vydavatel, ještě než vznikl film s Jennifer Lawrence (27), byla tady kniha. Ještě než vznikla kniha, byl tady muž, Jason Matthews (67), který se místo k vysněné práci v novinové redakci dostal na nejvyšší pozice v americké tajné službě. Vznik některých knih je skoro stejně vzrušující jako kniha samotná! Matthews vystudoval žurnalistiku. Po dobu 33 let pracoval u CIA ve vedoucích funkcích v tajných operacích v Rusku,ve státech východní Evropy a Středního východu. Kariéru ukončil v roce 2010. Nyní žije na jihu Kalifornie. Rudá volavka (Red Sparrow, 2013) je jeho literární prvotina, která v roce 2014 získala cenu Edgar za nejlepší debut roku. Tehdy také poprvé vyšla i u nás, ale přílišný zájem nevyvolala. To až nyní, kdy příběh ztvárnili filmaři. A nutno říci, že kvalit knihy se jen letmo dotkli.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Rudá volavka je Mata Hari 21. století, více nebezpečná a připravená na všechno. • trailer filmu  - CinemArt
Video se připravuje ...

Téměř pětisetstránková kniha nabízí od každého trochu. Náhled do činnosti CIA může chvílemi působit až příliš naivně, čtenáři to ovšem vynahrazuje akcí a napětím. Místy sice poněkud rozvláčný příběh vyvažuje kvalitně zpracované postavy, zejména hlavní hrdinka na papíře obsáhne více než na plátně. V některých místech má čtenář pocit, že je „napřed“, což ale vzápětí autor vyvrací. Zkrátka - Rudá volavka si udržuje čtenářův zájem od začátku do konce, byť je zdánlivě směsicí práce zkušeného autora a pisálkovského začátečníka. Rozhodně donutí k zamyšlení, rozhodně zaujme a čte se příjemně. Mrazivý příběh ideální pro téměř jarní večery, kdy chlad za okny ještě láká pod peřinu a bloudění s knižními hrdiny.

Hodnocení: 80 %

Jason Matthews

Rudá volavka

Vydavatel: Knižní klub, 2018

Počet stran: 488

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi