„Točí se dál, jeden díl mi zabere okolo deseti hodin přípravy, vlastní natáčení tak čtyři hodiny,“ vypočítával v rozhovoru pro Aha! Eben, kolik času už »Plovárně«, která se vysílá již 20 let, obětoval. Dohromady to tedy dělá 9800 hodin, tedy 408 dní a 8 hodin. Za tu dobu pořad změnil lokaci. Původně se natáčelo na Občanské plovárně v Praze. Jenže pak místo změnilo majitele.

„Dostal ji jeden Švéd a jeden Nor. Ti neměli žádné pochopení pro krásný český pořad a hned nás vyhodili. Naštěstí jsme našli azyl v klubu Avion, což je bývalá synagoga,“ prozradil moderátor, který k pořadu složil i jeho legendární znělku. I s tou byly ale nejprve problémy.

„Poslední věc, která by mě v životě napadla, je, že si budu psát znělku ke svému vlastnímu pořadu. Chtěl jsem totiž, aby jí byla píseň Don’t Worry, Be Happy,“ vzpomněl si Marek s tím, že to nevyšlo z finančních důvodů. Použití slavné zahraniční skladby by totiž tvůrce přišlo na zhruba 200 tisíc ročně. „Řekli mi: Nejlepší by byla nějaká vaše věc, protože to by nestálo nic!“ radili mu tehdy.

Jelikož ale Ebena tlačil čas, nemohl už nahrát nic nového. „Vzpomněl jsem si, že jsem kdysi dělal hudbu k inscenaci strašlivé kvality Kaštan pro štěstí. Chtěli jsme ji použít pro znělku Plovárny, ale nebyli jsme si jisti, jestli nebude zamíchaná do dialogů a ruchů a půjde vůbec použít. Ale zjistili jsme, že vzhledem k tomu, že je ten Eben tak finančně nenáročný, tak si celou hudbu vytočili extra a používali ji na jiné pořady! Nebyl jsem první, kdo s tím začal.“ vysvětloval se smíchem, jak se podařilo problém vyřešit.

Krušných momentů zažil ale více. Podle něj jsou nejtěžší ty díly, které se točí živě během festivalů v Karlových Varech. „Rutina to není nikdy. Protože nevíte, jak bude hvězda naladěná, jestli se jí bude vůbec chtít. Před sebou máte patnáct set lidí v publiku, dobrá třetina z nich má angličtinu jako rodný jazyk a teď se snažte,“ vylíčil. Premiéru tohoto přímého přenosu před publikem si kdysi odbyl, když zpovídal Mela Gibsona (62).

VIDEO: Marek Eben přiznal, že trémou trpí před moderováním i po letech. Dokonce soucítí i s kolegy!

Video
Video se připravuje ...

MAREK EBEN O MODEROVÁNÍ CEN TÝTÝ David Turek, Tomáš Sovinský

Víc než hollywoodský herec mu ale zatápěl někdo jiný. „Velmi komplikovaný host byl John Mayall, britský bluesový kytarista a můj velký idol. Před tím, než jsme točili, musel měnit hotel a měl opravdu špatnou náladu. Chtěl to mít rychle za sebou,“ vzpomínal moderátorský matador na momenty, kdy měl pořádně zpocené čelo. Host mu na všechno odpovídal jednou větou, ovšem pořad měl mít po střihu 26 minut.

„Mám soubor zoufalých otázek. Pro ty případy, kdy vidíte, že to fakt nejde, a bojujete o holý život. A k tomu došlo,“ přiznal Marek. „Věděl jsem, že měl přítelkyni, se kterou bydleli na stromě. A tak jsem říkal: Vy jste měl byt na stromě, že? On: No… Ale moc praktický to asi není, že? On: Proč? A já: Třeba když slezete dolů a zjistíte, že jste něco zapomněl doma. A on: A co jako? Já: Třeba klíče od auta! On na to: V životě jsem neměl auto!“ líčil.

Ani loni ve Varech nebylo interview s Umou Thurman (47) procházkou růžovým sadem. Hvězda filmu Kill Bill nechtěla dělat žádné rozhovory a on ji musel hodně přemlouvat, aby vůbec přišla. Není divu, že z něj pak nervozita přímo sršela.

Fotogalerie
21 fotografií