Jarní edice MBPFW se tentokrát převážně odehrávala na velkolepém schodišti a sálech pražského barokně klasicistního Glam-Gallasova paláce na Starém Městě. Stala se místem zahajovací party i od soboty do pondělí probíhajících bloků autorských přehlídek.

Většina návštěvníků byla mladých. Lidé z módní a umělecké branže, bloggeři, youtubeři. Často excentrici toužící vyčlenit se z davu, již si vytouženou jedinečnost pletli s bezprizorní zcela bezkoncepční extravagancí. Vzývali nákupy v secondhandech, módní vintage styl si pletli s oděvní, z módy vyšlou veteší a jejich touha sloučit neslučitelné postrádala potřebný instinkt pro věc. A spolu s nimi se na MBPFW promítala i spousta módně uniformních na vlně mainstreamu zažitých trendů surfujících jedinců, k nimž pětice zaznamenaných účastníků rozhodně nepatří.

David (23), hudební režisér
Autor: Blesk

David (23), hudební režisér: Pekelná kombinace

Mladý muž potřebu jinakosti naplňuje v secondhandech, neboť podle něj tu objeví mnohem originálnější oblečení než v aktuální trendové konfekci. V průměru tu nechává 500 až 1000 Kč měsíčně a čas od času utratí našetřené peníze za nějaký tisíce čítající značkový kousek parády. Tím prý v outfitu je pásek od milované zn. Gucci za 7000 Kč. Nepřitažlivé, v pracovních oděvech koupené boty zn. Prestige vyšly na 1000 Kč, ostatní svršky z druhé ruky čítají stokorunové obnosy. Výsledkem je zoufalý, stylisticky bezprizorní outfit muže, který má bohužel pocit, že alternativní módě rozumí.

P.S.

David sice miluje živé barvy, ale neumí s nimi nakládat. Kombinace neforemného, batmanovsky modrého saka se žlutočerveným svrškem je pekelná. A jeho tvrzení, že kombinuje dražší věci se spoustou laciných, barevně nesmyslných kousků tak, aby to v celku dávalo smysl, si troufám tvrdě oponovat.

Známka: 5 

Naďa, manažerka
Autor: Blesk

Naďa, manažerka: Diskutabilní element odjinud

Pro atraktivně působící dámu není cejch luxusní značky údajně podstatný. O koupi šatů anebo doplňku, který nepodceňuje, rozhoduje, zda ji nadchne či ne. Inspirací ke stylingu jsou jí zejména internetová média, sociální sítě a za módní trendy nyní příliš neutrácí, spíš se v rámci tendence vintage stylu snaží v kombinaci s prvky současnosti zúročit starší modely. Tím jsou i široké kalhoty a řádkované prádlové triko od Diora z doby, kdy u něj působil John Galliano. Své pamatuje i měkká kabela od Toma Forda. Střevíce zn. Pinko stály kolem deseti tisíc. Krátké, přes rameno přehozené sportovně elegantní paleto je šité na zakázku.

P.S.

Naďa se bezpochyby v módě vyzná a zdá se, že ji umí, což je velmi podstatné, suverénně vynášet. Volba extravagantní čepice s mělkým kšiltem a závojíčkem, kterou se nositelka snažila až úporně šedostříbrný outfit rozbít, nějak oživit, přitáhne pozornost, ale zde je diskutabilním elementem odjinud.

Známka: 2

Lenka Ondruchová (38), majitelka Queens.cz
Autor: Blesk

Lenka Ondruchová (38), majitelka Queens.cz: Nemožný cukrkandl

Žije v Ostravě, kde se podle ní něco atraktivního těžko shání. V její garderobě dominují tenisky. Nakupuje minimálně, jednu, dvě věci měsíčně. Většinou z druhé ruky, při cestách v zahraničí nebo v internetových obchodech. I ona vlastní e-shop s nijak zajímavým street oblečením a doplňky z produkce masových všem dostupných firem. Z něj zřejmě pochází sportovní boty zn. Nike. Sukně je ze secondhandu, rockerská bunda z konfekce Zara, nejdražší položku outfitu představuje kabelka italské zn. Number 21.

P.S.

K příliš dlouhé zvonové maxisukni se kožený křivák s vykukujícím rantlem pulovru nehodí. Ještě nemožnější volbou je široký starorůžový šál ze studia Acne a to samé platí pro cukrkandlovou kabelku, která by se jinde zajímavě uplatnila, ale zde představuje jako téměř vše nesourodý solitér.

Známka: 5

Rebeka (16), studentka gymnázia
Autor: Blesk

Rebeka (16), studentka gymnázia: Kreativita ze sekáče

Při tvorbě outfitů spoléhá na své nápady a kreativní cítění. V šatníku má nejvíc nejrůznějších kožichů. Většinou čerpá z nabídky secondhandů, nebo se snaží něco ušít sama. Z druhé ruky jsou i saténové, jí upravené široké pyžamové kalhoty. Bundu má Rebeka půjčenou, krátké body pod ní je vytvořené ze zdravotního, kolem trupu omotaného obvazu vyšperkovaného růžovou stuhou a roztrhanou šálou. Holčičky hodný šperk je vlastní výroby, robustní boty od tradiční zn. Martens, psaníčko Places + Faces celek dobře dotáhne.

P.S.

Výstřednost Rebeky je jejím věkem zcela obhajitelná a má od jiných, zde prezentovaných extravagancí koncept a jistý vtip, jimž samozřejmě styl líčení plus paruka nahrávají. Nicméně, pokud, jak tvrdí, utrácí v levných secondhandech v průměru pět tisíc měsíčně, což je na gymnazistku nebývale moc, měla by si dát od nákupu v nich pauzu a za tři, čtyři měsíce si za ušetřené peníze pořídit něco kvalitního.

Známka: 1

Tereza Spálenková (17), studentka gymnázia
Autor: Blesk

Tereza Spálenková (17), studentka gymnázia: Dekadentní provokace

Tereza je kamarádka Rebeky a stejně jako ona se snaží k odívání přistupovat dráždivým tvůrčím způsobem. I tato dívka na sebe občas něco vytvoří a též převážně nakupuje v secondhandech s tím, že v nich, na rozdíl od Rebeky, utratí jen tisícovku za měsíc. Midi šaty suplující mikina je od Adidas, rukavice z Berlína, boty z Foot shopu, pravé perly dar od babičky, kožich půjčený.

P.S.

Bizarní spojení pod lýtka sahající sportovní mikiny s glamour perlami plus kožichem je dekadentně provokativní. Vysoké společenské rukavice jsou už položkou navíc, jeté tenisky naprosto přes čáru. Dekorativní art líčení naopak celkovém dojmu body přidává.

Známka: 3

Fotogalerie
6 fotografií