UMtrh vznikl nejen na popud ukázat turistům tvorbu nadaných českých umělců. Cílem bylo také nabídnout místním malý festival s doprovodným programem, který vylákal do ulic lidi z centra, kteří tak poznají své sousedy z vedlejší ulice. UMtrhy tak právě v sobotu zahájily svou třetí sezónu.

Žongléři i zpěváci

Trhy o sobě dávaly vědět už z vedlejší ulice. Celý den tady totiž hrála živá hudba, která lákala kolemjdoucí zjistit, co se to na náměstíčku děje. Dokonce se na pár minut Pražané a turisté octli v pomyslné v cirkusové manéži. Jako by lidé zapomněli na chladné počasí. Několik desítek lidí se semklo v půlkruh, aby vidělo žonglérské číslo v podání Simon good mood artist.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to tady vypadá Eva Fornálová

Dvojice akrobatů na náměstí vyhazovala kuželky a míčky do vzduchu, jako by to byla hračka. A aby ukázali, že to není jen tak, pozvali si na pomoc i malého chlapečka z obecenstva, kterého zaučili v držení kuželky na hlavě. „Moc se nám to tady líbí. Je skvělé, že tohle místo není jen o stáncích. Škoda jen, že není větší teplo,“ chválila první letošní trh pro Blesk.cz místní obyvatelka Klára.

Zábava i pro malé

Umělecká vystoupení ale nebyla vše. Jelikož jsou tady Velikonoce, v rámci dílny pro děti, která nechybí na žádném UMtrhu, si mohly děti vytvořit ozdobené vajíčko za pomoci laku a vody. „Dílna pro děti je vždy zdarma,“ prozradila Zdena Buláková, organizátorka UMtrhů.

Kočování z místa na místo

Letošní novinkou trhů je stěhování z místa na místo po Praze. „Trhy budeme pořádat nejen na Malostranském náměstí, ale také na úplně původním místě - tedy v Pařížské. A taky se letos poprvé podíváme na Jungmannovo náměstí,“ řekla Buláková. Kočování by mělo začít až v květnu. Další trhy by měly opět ožít na tomtéž místě. Abyste pak nepromeškali trhy při stěhování, doporučujeme sledovat aktuální informace tady.

Fotogalerie
51 fotografií