Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sedminásobná babička Klausová: Řešila nevěru a Slovensko jí nabídl Zeman

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2018
14:45

Livia Klausová (74) končí na vlastní žádost na postu velvyslankyně na Slovensku. Deníku Blesk to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Manželka exprezidenta Václava Klause se cítí unavená a chce se věnovat vnoučatům. Celkem jich má sedm. Klausová, rodným jménem Mištinová, působila 10 let v roli první dámy. Na Slovensko, kde se v listopadu 1943 narodila, dorazila jako velvyslankyně v prosinci 2013.

Na Slovensku skončí Livia Klausová ke konci dubna, přesný termín není známý, podotkla mluvčí ministerstva zahraničí Lagronová.

„Mohu potvrdit, že paní Klausová na vlastní žádost končí jako velvyslankyně v Bratislavě. Do jmenování nového velvyslance, kterému musí hostitelská země udělit souhlas, nemůžeme sdělovat jméno jejího nástupce,“ uvedla mluvčí resortu. Ambasádu dočasně povede zástupce velvyslance. Tím je Pavel Sladký.

Před Klausovou skončil i Remek

Vystudovaná ekonomka Klausová je velvyslankyní od prosince 2013. Její vyslání na Slovensko prosazoval prezident Miloš Zeman. Nepohodl se kvůli tomu s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Po pádu vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil. Velvyslankyní se však stala až za působení úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Na svoji diplomatickou misi na Slovensku se Klausová připravovala jako zaměstnankyně odboru zemí střední Evropy českého ministerstva zahraničí.

Kromě Klausové na Slovensko Zeman prosazoval v roce 2013 jako ambasadora také bývalého kosmonauta Vladimíra Remka do Moskvy. I jeho vyslala do Ruska až Rusnokova vláda. Remek skončil jako velvyslanec v Rusku začátkem letošního roku.

Livia Klausová: 10 let v roli první dámy

Po zvolení manžela Václava Klause prezidentem v březnu 2003 plnila Livia Klausová deset let roli první dámy. Vynikala schopností navazovat kontakty s lidmi, dobrý vztah měla také s médii. Věnovala se různým charitativním aktivitám - byla patronkou Nadace pro transplantace kostní dřeně, pomáhala dětem z Ústavu sociální péče v Bystřici nad Úhlavou a nadaci Život 90.

Je předsedkyní správní rady Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. Reprezentační role se do jisté míry zhostila již v době, kdy byl její manžel premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny. Většinou stála v pozadí, v případě potřeby se ale dokázala ozvat.

Video  Livia Klausová s vnukem první na večírku: Tajemství jejích příchodů!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Veřejně vystoupila například v roce 1997, kdy byl její manžel kvůli podvodům ve stranických financích vyzýván k odstoupení. Tehdy na Václavském náměstí na Klausovu podporu přečetla dopis jejich mladšího syna.

S manželem řešili „přecházení na červenou“

Klause si vzala paní Livia za manžela na Novoměstské radnici 31. července 1968 a na líbánky jeli do Tater. Mají spolu děti Václava Klause mladšího (toho času poslance za ODS) a Jana, díky kterým mají již sedm vnoučat, naposledy se v roce 2004 Janu Klausovi a jeho ženě Veronice narodila dcera v březnu 2014. 

Sympatie veřejnosti, především žen, si Klausová získala za způsob, jak se dokázala vypořádat s manželovou nevěrou (sám Klaus ji nazval „přecházením na červenou“) v letech 2002 a 2003. Klausová zůstala nad věcí, přiznala ale, že toto období pro ni bylo lidsky velmi složité.

Ve svém životě neměla jen „samé slunečné dny“, přiznala před časem v knize Smutkem neobtěžuju. „Ale vím, že rozvodem se nic nevyřeší, protože to, co se stalo, nestalo – to zůstává, neseme to s sebou,“ svěřila se v ní.

Výpad proti ženě Schwarzenberga

Do volební kampaně před první přímou volbou prezidenta v roce 2013, kdy byl vybírán Klausův nástupce, vstoupila Klausová slovy pro duel na Primě: „Nechci, aby první dáma na Hradě mluvila jenom německy.“ Narážela tím na manželku Karla Schwarzenberga Theresu. Později odmítala, že by tím vstoupila do kampaně.

„S paní prezidentovou jsem se setkala jednou v Lánech, kam pozvala manželky ministrů, a musím říct, že se chovala velmi přátelsky. Dokonce bych si tipla, že řekla tu větu hlavně z lásky ke svému muži. Takže tohle mě neranilo,“ reagovala po prohraných volbách svého manžela Therese Schwarzenbergová pro Ona Dnes. 

Livia Klausová s vnoučaty na filmovém festivalu ve Varech Livia Klausová s vnoučaty na filmovém festivalu ve Varech | Foto Blesk

Klausová hájila svého otce

Samotnou Klausovou však stihly také spekulace o její rodině. V únoru 2013 Lidové noviny upozornily na práci slovenského historika Mateje Medveckého, podle níž se otec Klausové Štefan Miština za války podílel na perzekuci slovenských Židů. V roce 1940 měl přesídlit z Prahy do Bratislavy, kde pracoval pro totalitní Ústřednu státní bezpečnosti. O osm let později vstoupil do Komunistické strany Slovenska.

„Nevím o tom, že by pracoval jinde než na ministerstvu ochrany práce a sociální péče. Do této chvíle jsem o ničem jiném ani neslyšela,“ řekla k tomu Klausová. „Neučinil nic zlého, naopak pomáhal v odboji,“ hájila otce v deníku Sme.

S nabídkou na Bratislavu přišel sám Zeman

Klausová zahájila svou velvyslaneckou éru složením pověřovacích listin do rukou tehdejšího slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. „Já jí to velmi přeju. Ona měla pocit, že posledních 24 let dělala pouze manželku, takže se teď do toho vrhla s plným elánem,“ říkal Václav Klaus při návštěvě knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. A dodával: „Já určitě nebudu bydlet v Bratislavě, budu nadále v Praze, kde mám spoustu úkolů.“

Pro deník Sme při svém nástupu Klausová také řekla, že post velvyslankyně na Slovensku nebylo něco, po čem by dříve toužila. „Tuto nabídku jsem dostala od prezidenta ČR pana Zemana, že by to bylo něco, o co já bych se snažila a po čem bych toužila, a to nemůžu takto říct, ale když tato nabídka přišla, bylo pro mě ctí, že přišla, a zejména, že přišla pro Slovensko, protože tam myslím, že můžu přispět k dobrým vztahům,“ uvedla tehdy.

Coby velvyslankyně pak v Praze nechyběla například během návštěvy Andreje Kisky na Hradě, ale ani při dalších příležitostech - v poslední době třeba na večírku po předávání státních vyznamenání loni na podzim, naposledy pak s manželem usedla ve Vladislavském sále i na druhé inauguraci Miloše Zemana.

Video  Klaus měl party: Přišel Zeman, Nečasovi, Duka i Forejt  - Lukáš Červený, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

deratizater ( 31. března 2018 19:55 )

Dobře velmi dobře až nezaslouženě zabezpečená rodinka.Klausův důchod odhadem přes padesát tisíc k tomu měsíční renta sto tisíc.Lívie plat velvyslankyně kolem sto tisíc plus důchod kolem padesáti tisíc.Kdo z vás to má ? Prohlásil svého času Paroubek když se chlubil svými příjmy.

britva ( 31. března 2018 19:48 )

tvl, tak ta fotka č.1 to je fakt pecka, táta, máma a syn. to fotograf trefil neskutečně. a synek jak se usmívá

fandasever ( 31. března 2018 19:46 )

To jako každá podvedená baba dostane místo velvyslankyně?? Dobrý, hned zítra jdu přetáhnout nějakou štětku a moje žena dostane koryto!!!

havran2 ( 31. března 2018 19:37 )

Nenažraná Klausova rodina ! ! !

mbmb ( 31. března 2018 19:13 )

asi bere baba baliky eur co ukazoval Fico v TV ! Pro Vaska z cest

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa