Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Matka pěti dětí trpěla, doktoři ji nebrali vážně. Nádor na mozku našli po letech

Autor: nkov - 
31. března 2018
19:40

Když matka pěti dětí Karen Yardleyová začala trpět zhoršujícími se zdravotními problémy, vyhledala odbornou pomoc lékaře. Ten její symptomy jako únavu, bolesti hlavy a slabost v končetinách připsal probíhající menopauze a předepsal hormonální léčbu. Po měsících prožitých v bolestech, kdy žádná léčba nedokázala pomoci, odhalil sken mozku nádor o velikosti golfového míčku. Život Karen zachránila až náročná operace. Na příběh ženy upozornil britský server The Mirror.

Žena těsně před padesátkou přitom obíhala praktické lékaře po dlouhé dva roky. Její problémy ale nikdo nebral příliš vážně. I přes zhoršující se Karenin stav nad ní doktoři jen mávli rukou s tím, že prostě jen přišel „její čas“. Karen ale nechtěla věřit, že jde jen o menopauzu, a na lékaře dále naléhala.

„Nikdo mě neposlouchal

„Bylo mi skoro padesát a věřila jsem doktorům, když tvrdili, že jde o menopauzu. Ale moje příznaky se stále zhoršovaly,“ vzpomíná Karen. Každé ráno se budila s úmornými bolestmi hlavy, kvůli kterým nemohla ani spát. Těžkost v končetinách ji navíc dělala problémy při chůzi.

„Měla jsem pocit, že mě nikdo neposlouchá. Cítila jsem se hrozně sama,“ popisuje svůj tehdejší psychický stav.

Až po měsících proseb poslali doktoři Karen na magnetickou rezonanci mozku. Ta objevila nečekané – v Karenině lebce se ukrýval nádor o velikosti golfového míčku, který ji tlačil na optický nerv.

Operace nádoru trvala 8 hodin

Ten dokázali odstranit při náročné osmihodinové operaci, při které lékaři vložili Karen do lebky kovovou destičku a uzavřeli ji dvaceti svorkami.

„Zachránili mi život, ale museli mi odebrat velkou část lebky,“ vysvětluje Karen. Po operaci jí navíc zůstala slabost v nohách, kvůli které má problémy s chůzí.

„Je mi smutno, když se podívám na své staré fotky, kdy jsem byla plná života a milovala jsem jízdu na motorce, a porovnám to s tím, jak jsem na tom teď. Myslím, že nějaká část mě bude vždy truchlit za starý život,“ dodává Karen smířeně.

Video  Zákeřný nádor může připravit dítě o oko. Retinoblastom je vzácný, ale zákařný  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi