Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéf ruského podsvětí jde do vězení, nezachránily ho ani úplatky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. března 2018
20:30

Ruský soud ve čtvrtek poslal na téměř deset let do vězení Zacharije Kalašova, kterého média označují za hlavního vůdce ruského kriminálního podsvětí. Bezprostřední příčinou trestu obávaného zločince, známého pod přezdívkou Šakro Molodoj, bylo vymáhání vysokého výkupného od majitele jednoho z moskevských restaurantů.

Kalašov je podle ruských novinářů typickým příkladem „vora v zakoně“, tedy kriminálníka bezvýhradně respektovaného ve zločineckých kruzích zemí bývalého Sovětského svazu. Ruské podsvětí Šakro Molodoj ovládal podle agentury Interfax od roku 2013, kdy byl v Moskvě zastřelen dřívější šéf ruských zločineckých band Aslan Usojan (Děd Chasan).

Hlavní vůdce ruského kriminálního podsvětí Zacharij Kalašov, přezdívaný Šakro Molodoj, byl odsouzen na 10 let ve vězení. Hlavní vůdce ruského kriminálního podsvětí Zacharij Kalašov, přezdívaný Šakro Molodoj, byl odsouzen na 10 let ve vězení. | reprofoto/twitter

Kalašov byl zatčen v roce 2016, několik měsíců po přestřelce v moskevském podniku Elements, do níž se zapojili jeho společníci. Zadržen byl tehdy jistý Andrej Kočujkov známý pod přezdívkou Ital, od něhož podle ruských médií vedla stopa až ke Kalašovovi. Kočujkov odešel ve čtvrtek od soudu s devítiletým trestem, vysoké tresty dostalo dalších devět členů zločineckého spolku.

Úplatky ve vazbě

Šakro Molodoj se během vazby podle soudního verdiktu pokusil podplatit vysoce postavené důstojníky Vyšetřovacího výboru, který je ruskou obdobou americké FBI. Tři z nich dostali úplatek po půl milionu eur (12,6 milionu korun), jejich případ soud projednává zvlášť. Do kauzy je zapleten i bývalý šéf vyšetřovatelů moskevské aglomerace Alexej Kramarenko, který je v současné době vazebně stíhán.

gabreta ( 30. března 2018 09:15 )

Není to náhodou nějaký člen Ruské opozice? Aby se zase neozval západ a nevyhlásil další sankce, proti potlačování lidských práv v Rusku, jako u Chodrkovského?

Zobrazit celou diskusi