Kdy je na čase přestat se společným koupáním sourozenců?

  • Kdy je na čase přestat se společným koupáním sourozenců?
    Sourozenci ve vaně
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    31. března  2018 
     06:00

    Nabízí se jednoduchá odpověď – prostě nejspíše v době, kdy jim to přestane být příjemné a jeden z nich s tím začne mít problém. Jenže tak jednoznačné to podle odborníků není.

  • Každé dítě je jiné

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Páreček roztomilých batolat, která si spolu hrají, dovádějí a výskají ve vaně plné bublin, to je domácí idylka a při pohledu na ni vlhnou oči dojetím každému rodiči. Může se společné koupání dvou různě starých sourozenců, bez ohledu na pohlaví, stát potenciálním problémem a předmětem budoucích psychoterapií, jak se někteří domnívají? Podle americké dětské lékařky a členky Americké pediatrické akademie Dr. Elizabeth Murrayové je pravda taková, že je to divné jen v případě a v té chvíli, kdy si děti samy myslí, že je to divné. A pokud jim rodiče dají šanci, sami potomci na rovinu řeknou, jak se cítí a co chtějí. Míru své intimity si dokážou velmi brzy samostatně regulovat. „Každé dítě je individualita a rozvíjí se jiným tempem, na odlišné úrovni. Některé čtyřleté si velmi silně chrání své soukromí a intimitu, jiné to naopak příliš neřeší ještě ani v době, kdy oslaví osmé narozeniny,“ vysvětluje doktorka Murrayová. Podle některých psychologů může být pomyslným mezníkem „oddělení“ času v koupelně nástup staršího ze sourozenců do školy, kdy je najednou v mnohem větší míře soběstačný a začíná intenzivněji pociťovat stud. Kde je ona neviditelná striktní mez pro to, co je ještě normální chování a při čem už jde o „společenskou odchylku“?

  • Rozhodne starší!

    Paradox. Děti zahlcené hračkami si přestávají hrát.
    Paradox. Děti zahlcené hračkami si přestávají hrát.
    Autor: iStock

    Jakmile dítko jednou ovládne kouzlo řeči, už ho jen tak neumlčíte. Nemusíte se proto bát, že byste jako rodiče nepoznali, kdy mu přestane být společné sourozenecké koupání po chuti. Pokud se začne cítit nepohodlně a nepříjemně, protože má sdílet vanu s bráchou nebo ségrou, nastal čas na individuální řešení. Mladším dětem může jejich milovaný sourozenec jako koupací parťák zpočátku v koupelně chybět, je tedy potřeba tuto situaci benjamínkovi citlivě, ale jednoznačně vysvětlit a důsledně respektovat potřebu soukromí staršího potomka. Je to důležité pro vývoj jeho osobnosti, budoucí vztahy, vytváření rodinných i společenských norem, pravidel a hodnot. Nikdy nedokážete odhadnout a předvídat, jak si každá z vašich ratolestí poradí s probouzejícím se uvědomováním si vlastní nahoty a do jaké míry bude vnímat a prožívat své nové pocity. Každé dítě se zkrátka rozvíjí vlastním tempem, má odlišný temperament a v okamžiku, kdy se rozhodne svou nahotu dále neukazovat, je nutné respektovat jím nastavené hranice intimity. Lékaři zdůrazňují, že v předškolním věku jsou při zdravém vývoji dětské sexuality zcela bezpečná společná koupání se sourozenci nebo rodiči, dále také zkoumání pohlaví i dotýkání se intimních míst.

  • Diskutujte, smějte se!

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Nahota a sourozenci, to je věčné téma, obzvláště v případě, že jde o chlapce a holčičku. Existuje samozřejmě celá řada společenských konvencí, zažitých norem a v neposlední řadě i zákonů na ochranu jejich intimity. Jaké hranice a zvyklosti si nastaví každá rodina u sebe doma (samozřejmě pokud nejde o týrání, zneužívání nebo jiné nepřípustné chování), je výhradně její záležitostí. Na co byste ale neměli určitě při výchově zapomínat? Dbát na to, aby se vaše děti necítily špatně ve svém těle a dobře se s ním seznámily. Zcela určitě se během společných koupelí nevyhnete zvědavým pohledům, potměšilému nebo nejistému pochichtávání ani zvědavým dotazům a zábavným diskusím ohledně fyzických rozdílů. Jako rodič byste měli být ve střehu a tyto diskuse usměrňovat, nestydět se a uvádět věci na pravou míru (pochopitelně dobře zvolenými slovy vzhledem k věku) a také mimo jiné naučit své ratolesti chránit si svou intimitu, což je důležitá schopnost, kterou byste jim měli předat.

  • Zapomeňte na pindíčky!

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Společné koupání můžete využít jako vhodnou příležitost k tomu, abyste děti odmalička nenásilným způsobem vedli ke správné hygieně a péči o své tělo. Pokud jste se rozhodli poučit je o pohlaví, vyvarujte se vymýšlení a používání hloupých přezdívek typu „lulánek“ nebo infantilních zdrobnělin. „Používejte správná jména pro jednotlivé části těla, ať dětem neděláte zmatek v hlavě. Nazývání genitálií dětskými názvy a neustálé oddalování ožehavé konverzace na téma pohlaví jim může později zkomplikovat život. Pokud je rodič v rozpacích, když má mluvit o určitých částech těla, bude později nejspíše ve stejných rozpacích i dospívající potomek, když se bude potřebovat na cokoli intimního svého rodiče zeptat. A to je špatně,“ varuje Dr. Murrayová.

     

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku