I když jde o něco úplně jiného a na hře se Hideo Kojima nijak nepodílel, je zasazena do příběhu celé Metal Gear ságy. Odehrává se mezi Metal Gear Solid V: Ground Zeros a Metal Gear Solid V: Phantom Pain. Big Boss prchá z mateřské základny, která je zničena a je to právě hráčem v editoru stvořený hrdina, kdo ho zachraňuje a dopomáhá mu k útěku.

Jenže náhle se nad zničenou plošinou objevuje obří červí díra, v níž vaše postava končí. Pak umírá, je oživena, je infikována, hmmm, trošku jsme se ztratili, každopádně se ocitá v alternativní dimenzi pojmenované Dite, kterou obývá neznámá forma života, jenž dělá z lidí agresivní zombie, které mají místo hlavy zářící krystaly. A asi kvůli tomu také špatnou umělou inteligenci.

Metal Gear Survive
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh každého dílu Metal Gear Solid byl divný, ale tentokrát vůbec nevíme, která bije. Hodina úvodu hry je věnována story i prostřednictvím videosekvencí, ale brzy zjistíte, že zbytek se bude odehrávat většinou na statické obrazovce se spoustou textu. Jakmile se ale v Dite rozkoukáte, začnete bojovat o přežití, což je to, co tvůrci chtěli.

Vaším úkolem není nic jiného. Přežít, ozbrojit se, získat co nejvíc zdrojů, postavit základnu a získat co nejvíce spolubojovníků. Ovládání i interface je stejný jako v MGSV, což vůbec není špatně. Grafický engine Fox vypadá pořád dobře a já si začal pokládat otázku, co je na celé hře tak špatně. Jasně, není to Metal Gear Solid, na to je se potřeba připravit. Po pár hodinách hraní jsem pochopil.

Metal Gear Survive
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
I když už to není plíživá akce, pořád hraje schovávání velkou roli. Nechcete přece, aby vás zombie, kterým se zde říká Wanderers, zahlédly. Tichá likvidace je vždy tou nejlepší. Jindy se však otevřenému konfliktu nevyhnete. Zpočátku si sestrojíte tyč, ale později budete zombie likvidovat i lukem s šípy, pistolí nebo automatickou puškou. Vše záleží na tom, jaké materiály a recepty na zbraně objevíte.

Boj o přežití začíná ukojením základních lidských potřeb vašeho hrdiny. Musí být najedený a nemít žízeň. Jinak na něj přijdou mdloby. Musí také jíst dobře připravené maso a čistou vodu. Vše nečisté je potřeba uvařit a převařit. Ze syrového masa se vám může udělat špatně. Neustálé krmení a napojování postavy je opruz. Po přípravě jídla se už se můžete vrhnout na stavbu základny jako v Dragon Quest Builders. Jejím stěžejním bodem je tábor s ohněm.

Metal Gear Survive
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pak ji můžete oplotit, opevnit zdí, chránit pastmi a stále rozšiřovat a vylepšovat. Budovatelské prvky jsou popravdě zábavné. Jakmile získáte kyslíkovou masku, budete se moci vydat i do jinak nepřístupných prašných oblastí. Metal Gear Survive je hra s povedeným prvkem přežití v otevřenějším světě, ve kterém se nachází spousta surovin. Ty nejcennější pak samozřejmě v nejhůře dostupných místech pokrytých prachem.

Ale to není jediné, co se tam nachází. Postupem času se utkáte i s děsivějšími protivníky než zombiemi. Budou větší, nebezpečnější a dojde i na bosse. Ale chytří vážně nejsou. Do hry si můžete přizvat i tři kamarády ke kooperativní přeživší hře. Ta je povedená, přece jenom se zábava násobí, spouští se však nešikovně ze hry jednoho hráče. A do ní se musíte vrátit, pokud kooperaci chcete ukončit. To je hodně nepohodlné a nešikovné.

Metal Gear Survive
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ve více lidech je přece jenom boj o přežití zábavnější. Každá získaná zbraň má samozřejmě svoje hodnoty, vzácnost atd. To platí i o dalším vybavení. Jenže Metal Gear Survive postihla největší odpornost. Vše si lze koupit za energii Kuban, kterou získáte z padlých zombií. Jenže přítomné jsou i mikrotransakce, které umožňují hráčům podvádět a vše si snadněji koupit za skutečné peníze. Zvláště u druhé postavy, kterou si získat pro hraní je velmi obtížné, to naštve.

Metal Gear Survive není dokonalá hra, ale má slušnou atmosféru, některé dobré nápady a slušnou délku. Než spatříte konec, uplyne cca 30 hodin. A to není na titul za nižší cenu vůbec špatné. Chápu však, že pro většinu fanoušků Metal Gear Solid série jde o velký plivanec do tváře. To právě oni si všimnou takových detailů, jako že prostředí je vykradená úroveň z pětky atd. Pokud chcete, aby vás tato objektivně divná hra bavila, musíte k ní přistupovat s absolutně otevřenou myslí. Není to špička, ale má i své světlé stránky.

Fotogalerie
42 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
Boj o přežití
Budovatelské prvky
Slušná atmosféra
Životnost kolem 30 hodin

Minusy:
Nedosahuje kvalit série Metal Gear Solid
Ošklivé mikrotransakce
Otravný hlad a žízeň
Špatná inteligence zombií

 

Infobox
Datum vydání: 22. únor 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Konami
Vydavatel: Konami
Distributor v ČR: Kon Tiki
Jazyk: AJ