Český olympijský výbor aktivně iniciuje změnu české hymny. „Naším cílem není měnit zákon nebo někomu něco nařizovat. Chceme otevřít diskusi, přijít s novým pohledem na věc. Při sportu se přeci hymna hraje jednoznačně nejčastěji,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Dle vlastních slov by si přál, aby se diskuse účastnili odborníci na hudbu i sportovci.

Hudebníci ale nadšení nejsou. „A je to tady. Nedělají si p*del. Myslí to smrtelně vážně. Ta nová aranž působí, jako kdyby to hrál orchestr a sbor, kteří o sobě vzájemně nemají ani tušení a do toho si občas hystericky přisadí nějaký sólista. Věřím, že původní záměr ČOV byl myšlen dobře. Ale ten výsledek se fakt nepovedl,“ napsal na svém Facebooku Janek Ledecký.

My, co naši hymnu známe, máme rádi a umíme ji, ještě máme šanci tam tu melodii vystopovat. Ale pro někoho, kdo se s ní setká poprvé, je to v podstatě nemožné. Ale na druhou stranu si užijeme spoustu legrace. Až budou hokejisti zpívat ‚duše útlé v těle čilém,‘“ dodal zpěvák. Ani další muzikanti z nové podoby hymny nadšení nejsou.

Zbytečně vyhajpované, někdo chce ukázat, co všechno umí. Řemeslná práce je dobrá, ale míjí se to zaměřením hymny,“ řekl webu Novinky.cz Michal Dvořák ze skupiny Lucie. V nadsázce pak doplnil, že by se to hodilo „do filmu Apokalypsa“. Zpěvák skupiny Tata Bojs má podobný názor.

 

Z prvního poslechu jsem poněkud rozčarován. Ať už jsou záměry k úpravě jakékoliv, myslím, že jsou na světě věci, na které by se sahat nemělo. Jako třeba znělka Večerníčka nebo česká státní hymna,“ prohlásil. Zpěvák Ondřej Ruml považuje předělávání hymny za zbytečné.

Někdo to přeharmonizoval a důvod neznám. Těžko se kritizuje, protože někdo si s tím dal hodně práce, ale já nevidím důvod, proč to předělávat. Připadá mi to zbytečné,“ prohlásil. I kytarista Monkey Business Olda Krejčoves není z nové podoby hymny nadšený.

 

Video
Video se připravuje ...

Líbila by se vám taková hymna? Olympijský výbor chce přidat ještě tuto novou sloku. Český olympijský výbor

Pěkně se nám roztekla. Je slyšet, že autor nové verze se sakra snažil ten náš zemský ráj ještě víc rozrejpnout. Nemůže to prostě nechat být tak, jak to je, takový selfíčko, ale nedivím se. Taková je doba. Asi opravdu dekadentní… Je to všechno rozlitý, bez kontaktu s pravdou,“ uvedl.

A změna hymny se nelíbí ani premiérovi v demisi Andreji Babišovi. „Já si myslím, že máme krásnou hymnu a není potřeba ji měnit,“ řekl dnes novinářům v Poděbradech. A co si myslíte o nové hymně vy? Vyjádřete nám svůj názor v anketě.

Fotogalerie
16 fotografií