Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Penis vašeho partnera může prozradit vážnou nemoc. Jak to poznáte?

Hlídejte si zdraví!
29. dubna 2022 | 06:00

Nemoci ženských pohlavních orgánů se řeší ve větší míře než choroby těch mužských. Ženy zkrátka mají svého gynekologa, k němuž chodí pravidelně. Pánové se svým mužstvím vyhledají lékaře, až když mají opravdu velký problém. Proto je na jejich partnerkách, aby případné zdravotní problémy objevily včas. Jak na to? Pozorujte ho a sledujte odlišnosti od normálu. Čeho je potřeba si všímat a co mohou tyto odlišnosti znamenat? 

Výrazné změny na penisu vašeho partnera mohou signalizovat vážné zdravotní problémy. Pokud ho penis svrbí, bolí či na něm pozoruje nějaký otok, může to být příznak zdravotní komplikace. Příště až půjdete do postele, tak se na svého partnera pořádně „podívejte“, pokud zjistíte něco z níže uvedeného, směrujte ho k lékaři.

Ztopořený penis je zakřivený

Pokud je penis zakřivený, jedná se zřejmě o Peyronieho chorobu. Toto onemocnění může výrazně zhoršit kvalitu života a hlavně jeho sexuální stránku. Dříve se nemoc moc neobjevovala, dnes je ale dokázáno, že postihuje až 5 procent mužů. V tomto případě je nejlepší navštívit urologa, který zjistí, kde je problém. Muži s touto chorobou jsou totiž i ve zvýšeném riziku vzniku některého z druhů rakoviny. Faktem ale je, že zakřivený penis může být i důsledkem nějakého poranění, například při sportu.

Video se připravuje ...
Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

Stále ztopořený?

Někdy se stává, že se muž nemůže zbavit ztopoření penisu. V tomto případě se může jednat o cévní onemocnění. Partner může mít totiž zablokovanou lymfatickou žlázu. I v tomto případě je určitě nutné navštívit urologa.

Penis má jeden či více výrůstků

Často se objevují takzvané genitální bradavice. Jak už asi tušíte, i v tomto případě je nutné navštívit lékaře. Bradavice poté odborník může „vypálit“ nebo se mohou odstranit i díky speciálním lékům.

Pamatujte si, že některé typy bradavic jsou i velmi nakažlivé. Pokud například partner často střídal partnerky, mohou se na jeho genitáliích objevit bradavičky zvané kondylomata. Velmi rychle se množí a vytvářejí vystouplé shluky. Problémem je, že jsou vysoce nakažlivé a ochránit vás před nimi nemusí ani kondom.

Které další nemoci mohou pohlavní orgány vašeho partnera prozradit, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...