Obyvatelé Písnice se mohou začít chystat na dopravní peklo. Od 3. dubna začnou práce na Libušské ulici, která je důležitou dopravní tepnou čtvrti. Kvůli rekonstrukci budou řidiči muset využít alternativních tras. S ohledem na nedávné a táhlé dopravní problémy na Žižkově se nabízí otázka, zda tytéž problémy nehrozí i v Písnici.

Rekonstrukce se připravuje maximálně pečlivě v koordinaci magistrátu, TSK, ředitelství silnic a dálnic i městské části, aby dopravní komplikace byly co nejmenší,“ vysvětlil pro Blesk.cz náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Poučen z nečekané kalamity na Žižkově po uzavírce Husitské ještě dodal, že „probíhá rovněž informování občanů, aby je uzavírka nezaskočila.“

Rádi bychom ještě jednou upozornili řidiče, kteří Písnicí každodenně projíždí ze Středočeského kraje, aby si po velikonočních svátcích předem naplánovali svoji cestu včetně trasy a neřešili situaci až v místě omezení, kde se v první dny dopravní komplikace mohou vyskytnout,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Kruhový objezd, přechody i nové chodníky 

Důvodem rekonstrukce, která je vyčíslená na 118 milionů korun, je především neutěšený stav silnice, která je hrbolatá, místy s výmoly, nerovná a popraskaná. „O tuto rozsáhlou rekonstrukci usilujeme řadu let. Jedná se o páteřní komunikaci, která je ve velmi špatném technickém stavu,“ vysvětlil starosta Prahy – Libuš Jiří Koubek (TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

Výmoly, díry a praskliny, nerovná vozovka. Taková je Libušská ulice před rekonstrukcí. David Zima

Kromě opravy vozovky bude zřízen kruhový objezd při křížení Libušské ulice s Kunratickou spojkou. Přibudou i dva nové přechody kvůli bezpečnosti chodců, kterým jistě napomůže i zřízení nových čtyř zpomalovacích prahů. Jelikož je podél Libušské ulice v Písnici veden chodník jen po jedné straně, dojde na výstavbu chodníku i po druhé straně ulice.

Autobusy budou jezdit jinudy

Kromě dopravních omezení mohou obyvatelé počítat i se změnami jízdních řádů a se zřízením provizorních autobusových zastávek. Do Písnice budou zajíždět jen autobusy číslo 113 a 913. Jejich trasa bude vedena po provizorní polní cestě a periferii čtvrti tak, aby se rekonstruovaným úsekům silnice vyhnula. Zbylé autobusové linky 331 a 333, které Písnicí normálně projíždějí, budou vedeny objízdnou trasou přes Dobronickou, Vídeňskou a Hodkovickou do Dolních Břežan, kde navážou na své původní trasy.

Občané Písnice však plánovanou rekonstrukci neposuzují nijak tragicky. „Mně to určitě nijak neublíží, poněvadž nemám kam spěchat,“ svěřila se jedna z obyvatelek. „Možná že řidiči budou nadávat, ale té opravy silnice je třeba,“ dodala další.

Výmoly, díry, nerovná vozovka. Taková je Libušská ulice před rekonstrukcí.
Autor: David Zima

„Uzavírky jsou nepříjemné a nepopulární, ale opravovat prostě musíme, poněvadž se dlouhé roky na rekonstrukce komunikací doslova kašlalo,“ uvedl Dolínek. „Kdyby se na opravy kašlalo dál, nastal by opravdový dopravní kolaps. Věřím, že to Pražané pochopí.“ A jak se zdá, minimálně v Písnici to chápou.

Já z té rekonstrukce nemám vůbec obavy, že by to tu bylo neprůjezdné jako na Žižkově,“ uvedla Dana Němcová (77), rovněž místní obyvatelka. „Naopak je jedině dobře, že to bude opravené, protože to, jak to vypadá dnes, to je spíše ostuda. Takže čím dříve, tím lépe.”
Fotogalerie
19 fotografií