Loňskou turistickou sezonu poznamenal zavřený ochoz na věži Staroměstské radnice. Ten byl loni v prosinci po rekonstrukcích otevřen, letos však musí turisté do konce léta počítat s tím, že neuvidí například orloj, ale pouze video na plátně. Památku totiž nahradila v polovině března obrazovka, na které je promítán virtuálně. Ten skutečný je v dílnách, kde na něm pracují hodináři a restaurátoři.

Mezi turisticky oblíbená místa patří také Petřínská rozhledna, z níž je možné prohlédnout si českou metropoli z výšky. Atraktivní park v jejím okolí však letos návštěvníci neuvidí. Na začátku března začaly práce na obnově parku a potrvají do července. Budou vytvořeny nové pěší promenády, obnovena mlatová plocha pod rozhlednou a alej okrasných stromů.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstruovaný orloj nahradila LED obrazovka. David Malík

Národní muzeum čeká otevření

Letošní sezona by měla být ale naštěstí poslední, při které bude zavřena historická budova Národního muzea. Ta byla kvůli havarijnímu stavu uzavřena v roce 2011 a letos v říjnu ji metropole částečně otevře návštěvníkům u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení Národního muzea.

Celkově ale letos hlavní očekává rekordní počet turistů, tomu napovídá i počet cestujících na pražském letišti, které každý rok odbaví o dva miliony lidí více než předchozí rok. Letos by to mohlo být až 17 milionů pasažérů.
Fotogalerie
22 fotografií