Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Razie na ministerstvech obrany a vnitra: Jde o počítačové programy?

Autor: ČTK - 
27. března 2018
12:11

V budovách ministerstva obrany a vnitra v úterý od rána zasahovala policie. Prověřovala vybrané zakázky, které se resortů týkají. Blesk Zprávám zásah Vojenské policie a Národní centrály proti organizovanému zločinu potvrdila šéfka tiskového oddělení ministerstva vnitra Jana Zechmeisterová. Mluvčí Vojenské policie Jan Šmíd dodal, že zásah se vztahuje k IT veřejným zakázkám z minulých let.

 

Podle serveru Euro.cz, který na policejní zásah upozornil, se policisté zaměřili i na pražské sídlo společnosti Microsoft, jejíž programy ministerstvo vnitra centrálně nakupuje a jednotlivé úřady pak v rámci smlouvy odebírají, co potřebují.

„Můžeme potvrdit, že v naší pražské kanceláři probíhá vyšetřování. S českými úřady spolupracujeme a v tomto okamžiku nemůžeme poskytnout další informace,“ řekla serveru manažerka komunikace Microsoft Česko a Slovensko Lenka Čábelová.

Policisté byli i v další firmě poskytující IT služby, společnosti AutoCont. „Pracovníci pražské pobočky dnes poskytli veškerou součinnost Policii České republiky. Ta se na společnost obrátila v souvislosti vyšetřováním zakázky, kterou před dvěma lety získala jiná firma,“ řekla serveru iDNES.cz mluvčí společnosti Zuzana Červenková.

Zásah v plném rozsahu?

V rámci případu se podle vrchního státního zastupitelství provádějí domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, které spadají pod ministerstvo obrany, generální štáb a pod policejní prezidium. „Současně probíhají stejné úkony i vůči některým obchodním společnostem a soukromým osobám. Předmětné úkony mají především za cíl zajistit důkazy pro probíhající prověřování,“ uvedl státní zástupce Miloš Klátik. Zatím se podle něj nerozhoduje o trestním stíhání konkrétních osob.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) na dotaz ČTK uvedl, že po seznámení s bližšími informacemi může konstatovat, že na ministerstvu vnitra nešlo o „zásah v plném rozsahu“. „Policie České republiky provedla běžné úkony trestního řízení,“ sdělil bez bližších podrobností.

santikxauz ( 27. března 2018 12:32 )

To už známe,vyšetřování bylo ukončeno,zapomeňte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa