Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kemerovo v slzách: Putin uctil památku obětí požáru nákupního centra

Autor: ČTK - 
27. března 2018
07:03

Ruský prezident Vladimir Putin v Kemerovu na Sibiři uctil památku 64 lidí, kteří v neděli zahynuli při tragickém požáru nákupního střediska. Informovala o tom agentura DPA. V Kemerovské oblasti z nařízení gubernátora Amana Tulejeva dnes začal třídenní státní smutek.

Putinova cesta do Kemerova nebyla předem veřejně ohlášená. Prezident u zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník, položil kytici. Obyvatelé na místě vedle květin kladou i hračky, neboť mezi oběťmi byla řada dětí. Agentura Interfax s odvoláním na své zdroje uvedla, že zahynulo zřejmě 40 dětí.

Dům byl časovanou bombou

Za vysokým počtem obětí zřejmě stojí nefunkční únikové východy. Z nepochopitelných důvodů totiž byly zamčené. Požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. Podle ruských médií byly některé prostory objektu navíc obloženy hořlavým materiálem, který prakticky nebylo možné uhasit.

Lidé rovněž vyčítají obchodnímu centru špatně umístěný dětský koutek. Nacházel se až ve čtvrtém patře centra. „Když k tomu přičtete jen jedno schodiště, jeden funkční výtah a jeden eskalátor, máme neštěstí na světě,“ řekla na facebookovém učtu Klementina Naydis.

Počet obětí pravděpodobně vzroste

Úřady dosud oficiálně neuvedly, kolik přesně dětí zemřelo. Okolo deseti lidí je stále pohřešováno a v nemocnicích zůstává 15 lidí včetně jedenáctiletého chlapce, jehož stav je označován za vážný.

Příčiny požáru v obchodním a zábavním centru zatím nejsou jasné. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Nákupní středisko Winter Cherry sloužilo za sovětské éry jako cukrářská továrna. Lidé ji v okolí znají pod přezdívkou „Labyrint“.

1_2_3 ( 27. března 2018 11:57 )

Tvl o tom asi rozhoduje on...se podívej jak to vypadá u nás? Všechny nouzový východy jsou zamčeny, když se něco semele než přijde ten co je otevře, jsou už dávno ostatní v plamenech.

marais ( 27. března 2018 09:04 )

Je to moc smutné, ale i podezřelé že v 15 min. hoří celé patro -plocha 1500 m2, zrovna v eděli, když je tam plno dětí.

istyl ( 27. března 2018 08:28 )

Misto zbrojeni, ma davat finance do regionu, aby treba na sice zvenku libivou budovu instalovali /to osklive americke protipozarni schodiste - ale funkcni/..kolik lidi by si ho tam pralo, kdyby tam bylo...

Antonin Blaha ( 27. března 2018 08:14 )

 Hlavne by to meli poradne odskakat kteri za ten slendrian muzou vubec ho umoznili zprovoznit.No ale netusim jak by to vypadalo u nas kdyby nejake zabavni stredisko zacalo horet,radci ani nedomyslet.😎

Zobrazit celou diskusi