Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrah Valentyny vraždu neplánoval, tvrdí lékaři: Ženu ubodal, škrtil ji a rdousil

26. března 2018
15:20

Pokud obžalovaný dvaatřicetiletý Rumun v Liberci v létě 2016 skutečně zabil mladou Ukrajinku Valentynu, čin zřejmě dopředu neplánoval, ale jednal pod vlivem svých emocí. Vyplývá to z pondělní výpovědi znalců u libereckého krajského soudu. Vazebně stíhaný Marius A. se k vraždě kamarádky své bývalé družky nepřiznal. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Soud bude pokračovat na začátku května, možná už vynese rozsudek.

Podle obžaloby čtyřiadvacetiletá Valentyna zemřela násilnou smrtí v noci 10. srpna 2016 ve svém bytě v domě u autobusového nádraží. Svědek si tehdy všiml, jak tělo hodil nějaký muž přes zábradlí balkonu ve zvýšeném přízemí. Poté pachatel odnesl mrtvolu k nedalekému mostu přes Nisu, kde byla nalezena po dvou dnech pátrání.

Soudní znalec v oboru zdravotnictví Tomáš Adámek u soudu řekl, že bezprostřední příčinou ženiny smrti byl šok z nadměrné ztráty krve při bodném poranění srdce a levé plíce. „Smrti poškozené nebylo možné zabránit žádným způsobem, bodné poranění srdce bylo smrtící pro svou všeobecnou povahu,“ uvedl Adámek. Žena měla na prstech ruky řezné rány, jak se bránila. Útočník ji bodnul čtyřikrát a také ji rdousil nebo škrtil. Žena měla i zhmožděniny a povrchové rány na obličeji i po těle. Podle znalce je lze vysvětlit buď úderem tupým předmětem o větší ploše, nebo nárazem na pevnou překážku. Žena byla v době smrti pod vlivem drog, v krvi byla rozborem zjištěna přítomnost amfetaminu a metamfetaminu. Koncentrace podle znalce nebyla vysoká a odpovídala běžné dávce drogy.

Marius A. vinu na její smrti odmítá. Podle obžaloby bylo motivem jeho činu to, že Ukrajinku vinil z rozpadu svého vztahu s jinou ženou. Prý mu vadilo, že ji Ukrajinka bere na diskotéku a seznamuje s jinými muži. Obžalovaný u soudu přiznal jen jeden konflikt se zavražděnou ženou, podle něj si to ale tehdy vyjasnili.

Marius A. žil v Česku čtyři roky. Zpět do Rumunska náhle odjel po nalezení těla, zadržen byl ve své zemi čtyři měsíce po činu. Psychiatr Pavel Štych a psycholožka Jitka Skramovská uvedli, že cizinec netrpí žádnou duševní poruchou, ve stresových situacích ale vykazuje známky emoční nestability, což se v konfliktních situacích projevuje impulzivním a výbušným jednáním. „Z našeho pohledu, pokud bude vina posuzovaného prokázána, je větší pravděpodobnost, že nebyla (vražda) plánovaná, ale byla by spíše emočně zabarvená,“ dodala Skramovská. Podle ní nebyl obžalovaný smířený s rozchodem s partnerkou. „Protože byl na ni citově vázaný a představoval si s ní svoji budoucnost,“ dodala.

O vznětlivé povaze obžalovaného hovořila při minulém líčení i matka jeho bývalé partnerky. Podle ní byl sice hodný a pracovitý, několikrát ale také její dceru napadl a zbil. Mladá žena ještě u soudu nevypovídala.

strejda777 ( 26. března 2018 18:05 )

Další případ....a opět ta formulka: Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest". To jsem fakt zvědavý, kolik to nakonec bude. To že to neplánoval neznamená, že není násilník, cholerik a člověk, který se neumí kontrolovat. A takových je u nás, jak je vidět, požehnaně.........

Monikay ( 26. března 2018 16:07 )

zavřít ho až zčerná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání