Chlapeček se narodil nejspíše z náhodného flirtu mladé matce z Brna.Rodila jsem v šestém měsíci, když se narodil, vážil 930 gramů. Kdo je otcem, nevím, není jím ale můj přítel,“ to bylo strohé vyjádření, které obžalovaná matka nadiktovala vyšetřovatelům do protokolu. O předčasně narozené miminko se pak osm týdnů starali v nemocnici, aby ho vypiplali z nejhoršího.

Rodinná situace nebyla nijak růžová. Matka bydlela na ubytovně a vychovávala v té době další dvě malé děti. Hlavu z písku si musíte vytáhnout a musíte si uvědomit, že jste s dítětem zacházela tak, že jste v rozčilení s ním opakovaně uhodila. S pětiměsíčním dítětem se takto nesmí zacházet,“ uvedl v pondělí předseda senátu Libor Losa na adresu matky.

Jejímu činu předcházelo emoční vypětí a neustálá péče o nesoběstačné dítě. „Laicky řečeno jednou vybouchla – a to vybouchnutí stálo život jejího dítěte,“ míní žalobce.

Ženě se trest 15 let, který jí uložil brněnský krajský soud, zdál příliš. Proto se odvolala k Vrchnímu soudu do Olomouce. „Nikdy v životě bych svým dětem neublížila,“ hořekovala před soudem obžalovaná.

Podle soudu nejsou podmínky pro mimořádné snížení trestu. Trest, uložený na samé spodní hranici trestní sazby, je ale podle soudu přiměřený. „Je dosud netrestaná, mladá a na starosti má nyní již tři děti,“ uvedl předseda senátu. Ženě hrozilo přitom 20 let nebo i výjimečný trest.

K tragédii došlo v listopadu 2016. Podle znalců dítě zemřelo po trojnásobném úderu hlavičkou do pevného předmětu, například do stolu či kuchyňské linky.