„Je to pro nás velmi povzbudivé. Kromě peněz pro hospic a naše pacienty můžeme díky podobným akcím také zviditelnit hospicovou péči, což může pomoci dalším rodinám, které potřebují péči pro své blízké,“ vysvětlil ředitel hospice Karel Kosina.

Pole startujících bylo opravdu velmi pestré. Mezi nejmladším a nejstarším soutěžícím bylo neuvěřitelných 88 let věkového rozdílu! Trošku jsem cítila levou nohu, ale chtěla jsem závod za každou cenu dokončit a i svou účastí hospic podpořit. Závod jsem si moc užila,“ popsala Milada Váňová (90), nejstarší závodnice, své dojmy v cíli.

Naopak nejmladším borcem byl dvouletý závodník, který se v premiérovém ročníku vezl na šestikilometrové trase v kočárku. „Jelikož se jednalo o charitativní běh, nebylo hlavním cílem umístění, ale zážitek ze závodu,“ vysvětlila organizátorka běhu a fundraiser hospice Šárka Marčíková.

Hospic díky běhu získal částku 190 tisíc korun. „Výtěžek poslouží na rekonstrukci nejstarších oddělení hospice. Zájemců o naši službu stále přibývá. Je to důsledek toho, že se lidé dožívají vyššího věku. Chceme nabídnout pomoc co nejvíce lidem a peníze z této akce nám to opět trochu usnadní,“ poděkoval všem zúčastněným Kosina.

VIDEO: Zatímco běh pro Hospic sv. Alžběty měl ryze charitativní podtext, v brněnských Lužánkách si borci před 14 dny mohli poměřit svou výkonnost s ostatními.