Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napadli váš účet hackeři? Mezi zasaženými českými servery jsou i stránky vysokých škol

Autor: ivm - 
26. března 2018
12:31

Bezpečnostní expert Troy Hunt přidal dalších 2844 balíčků dat do své databáze uniklých uživatelských účtů, informoval v pondělí server Živě.cz. Celkově se má jednat o přibližně 80 milionů nových záznamů. Mezi hacknutými weby je kolem 24 českých účtů, dva z nich patří vysokým školám.

Hackeři napadli zejména menší servery, jde především o méně známé e-shopy, zájmové kluby či regionální služby. Českých domén bylo v seznamu 24, nicméně je možné, že bude i více českých webů, které však používají jinou doménovou koncovku.

Z českých vysokých škol byly v databázi konkrétně Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky Technické univerzity v Liberci a dále Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Nejedná se však o jejich hlavní databáze, ale jen dílčí – web Živě.cz oslovil školy se žádostí o prověření.

Hunt prozradil, že balík uniklých dat byl k dispozici na veřejném hackerském fóru. Není prý překvapivé, že se s podobnými daty obchoduje, ale obvykle se tak děje na tzv. dark webu. Další zvláštností bylo, že data obsahují uživatelské e-maily (loginy) a k nim spárovaná hesla různé obtížnosti, která podle všeho nebyla zašifrována ani v původních zdrojích.

V případě úniků dat je důležité snažit se jim předejít alespoň změnou hesel na všech internetových platformách a nepoužívat stejné heslo pro vícero serverů. Zda byl váš účet při některém hacku odhalen, můžete snadno ověřit na webu Haveibeenpwned.com (provozuje Troy Hunt).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi