Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sbohem, Kryštůfku Robine: Legenda zrozená z bolesti a strachu pro radost dětí i dospělých

Fotografie
Sbohem, Kryštůfku Robine • film o filmu  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
26. března 2018
12:30

Ne, tenhle film není sladkým vyprávěním o idylickém vyrůstání skutečného Kryštůfka Robina s milujícími rodiči. Je to skutečný příběh autora slavného Medvídka Pú o tom, jak smutné může být zákulisí velkých příběhů. Nahlédněte do něj v exkluzivní ukázce.

Ačkoliv distributor v synopsi filmu slibuje mimo jiné půvabný snímek, nečekejte malebné vyprávění jako přes růžové brýle. Dojemný snímek, který natočil režisér Simon Curtis (58), přináší vzácný pohled na vztah milovaného dětského autora A. A. Milnea (Domhnall Gleeson, 34, Harry Potter a Relikvie smrti – část 1. a 2., Brooklyn) a jeho syna Christophera Robina (Will Tilston, 9). Na konci první světové války se Milne nechal inspirovat hračkami, s nimiž si hrával jeho syn, aby stvořil kouzelný svět Medvídka Pú – který mu zajistil okamžitou a neutuchající slávu. Mezinárodní úspěch knih ale nepřinesl příliš štěstí jejich autorovi, jeho synovi ani manželce Daphne (Margot Robbie, 27, Vlk z Wall Street). V roli chůvy Olive září také Kelly Macdonald (42, Trainspotting).

4889427:full:true:true

Snímek Sbohem, Kryštůfku Robine v Česku nakonec na velká plátna uveden nebude, vychází však na DVD, doplněn mnoha zajímavými bonusovými materiály. Přitom si film pozornost zaslouží. Ukazuje hluboký osobní příběh A. A. Milnea, stiženého po válce posttraumatickou stresovou poruchou (PTSP). Býval to veselý kumpán, autor humorných her. Teď je mužem, kterého děsí hlasité zvuky a ostré světlo. Ztratil radost z obyčejného života a obává se budoucnosti Anglie i zbytku lidstva ve spojení s válkami. V tom okamžiku mu jeho anglicky chladná a pragmatická manželka Daphne porodí syna. Sama však chtěla holčičku. I proto Christopher Robin končí v péči chůvy, rodiče vídá jen občas.

Podívejte se na exkluzivní ukázku ve filmu o filmu:

Video  Sbohem, Kryštůfku Robine • film o filmu  - Bontonfilm, INT
Video se připravuje ...

Ani stěhování na venkov nepřinese rodině klid a pohodu, byť se jejím trvalým dobrým andělem stane Christopherova chůva Olive. Jak čas ubíhá, v podstatě náhodou zůstávají otec a syn na venkovském sídle sami. A právě v těchto dnech se zrodí příběh Medvídka Pú, příběh, který i dnes znají děti i dospělí po celém světě. Doslova poprask způsobila dětská kniha už tenkrát. Následovaly týdny a měsíce neutuchající slávy a zájmu o skutečného Kryštůfka Robina… a vzala mu dětství. Vše z místy neuvěřitelného příběhu pak můžete odhalit sami.

4889426:full:true:true

Hvězdou snímku, kromě malého herce ztvárňujícího Kryštůfka Robina, je Domhnall Gleeson, barvitě a realisticky ztvárňujícího muže na pokraji vlastní zkázy. Zoufalství, bolest, propast mezi ním a synem, kterou není schopen překonat (kromě několika málo dnů), chtěná radost a vzácné chvíle štěstí – to všechno Gleeson dokonale prožívá a přitom stále zůstává v mezích tehdejší staroanglické figury s patřičným vychováním. Také hru dvojice žen, Margot Robbie a Kelly Macdonald, si divák užívá. Každá naprosto jiná, každá s jiným přístupem k životu a projevovaným citům. Tahle rodina se vám dostane pod kůži a nejspíš si na až absurdní chvíle vzpomenete pokaždé, když někde uvidíte veselou partu medvídka Pú.

Hodnocení: 75 %

Sbohem, Kryštůfku Robine

Historický / Rodinný / Životopisný

Na DVD: 14. 2. 2018, Bontonfilm

Velká Británie, 2017, 107 min

Režie: Simon Curtis

Scénář: Frank Cottrell Boyce

Kamera: Ben Smithard

Hudba: Carter Burwell

Hrají: Domhnall Gleeson, Margot Robbie, Kelly Macdonald, Phoebe Waller-Bridge, Stephen Campbell Moore, Will Tilston a další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi