Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš se konečně dočká Hamáčka. Kde to drhne a kdo si na koho má „dát bacha“?

Autor: simao, ČTK - 
26. března 2018
19:35

Vyjednávání mezi ANO a ČSSD jdou do finále, v úterý se sejdou lídři stran Andrej Babiš a Jan Hamáček. Mělo se tak stát v pátek, ale Hamáček schůzku zrušil. Mezi stranami jsou dál sporné body - u daní, ale třeba i zrušení karenční doby, tedy neproplácení prvních tří dnů nemocenské. Nejasnosti však panovaly i kolem toho, zda má ČSSD k dispozici všech 15 poslanců. Jednoho z odpůrců spojení s ANO Bohuslava Sobotku však vystřídá Roman Sklenák (oba ČSSD), který je sám součástí vyjednávacích expertních týmů.

Vládli spolu v předchozí vládě, nyní se ve Strakově akademii mohou scházet znovu. ANO a ČSSD vykročilo k lepším zítřkům, jednání o koalici jde do finále. Emoce však jejich představiteli cloumají dál.

„Čau lidi. Napsalo mi spousta z vás, že si mám dát fakt bacha na ČSSD. Že nás v minulosti strašně podrazili. Oni ale o sobě říkají, že jsou ′ta nová ČSSD′. Tak uvidíme. Ať to dopadne, jak chce, určitě můžou zapomenout na nějaké zvyšování daní,“ uvedl na Facebooku premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Někdejší poradce premiéra Bohuslava Sobotky Michal Pícl (ČSSD) mu to vrátil na Twitteru slovy: „Čau lidi, napsalo nám spousta z vás, že si máme fakt dát bacha na Andreje Babiše. Že nás v minulosti mnohokrát podrazil. Teď si sice nově říká ′premiér′, ale je pořád stejný. Ještě nejsme ani v koalici a je to zase tady!“

Zrušení karenční doby: Variant je víc

Ekonomický expert ČSSD narážel na to, že jedním ze sporných bodů zůstává zrušení karenční doby - tedy zavedení proplácení nemocenské i během prvních tří dnů marodění. Strany si na tom zatím „neplácly“ a jedná se o třech variantách.

ČSSD je pro to, aby se od prvního dne nemocenské proplácelo 60 procent mzdy, ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) se přiklání k variantě 30 procent, existuje i varianta 60 procent, ale s vyššími odvody pro zaměstnance.

„Je to podle nás spravedlivé,“ uvedla dnes Kateřina Valachová (ČSSD) k návrhu vyplácet zaměstnancům 60 procent. Zaměstnavatelé naopak chtějí karenční dobu, kterou zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS), ponechat. ČSSD však na placení prvních třech dnů jednoznačně trvá. „Trváme na těch 60 procentech náhrady mzdy v prvních třech dnech, zkrátka na této variantě,“ potvrdila ČT jedna z vyjednavaček s ANO Valachová.

Sobotkův náhradník: ČSSD musí zůstat jednotná

Hluboké rozpory panují v oblasti daní - např. u sektorové a progresivní daně. Panovaly však i obavy o to, zda má ČSSD ve Sněmovně skutečně zaručených 15 hlasů všech svých poslanců.

Jeden „problém“ odpadl. Poslaneckého mandátu se vzdá Babišův kritik a předchůdce v čele vlády Bohuslav Sobotka, který bude proti vládě s ANO dál, ovšem již pouze jako řadový člen ČSSD ve vnitrostranickém referendu. Ve Sněmovně ho nahradí Roman Sklenák, bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Roman Sklenák s Bohuslavem Sobotkou ve Sněmovně Roman Sklenák s Bohuslavem Sobotkou ve Sněmovně | ČTK

„Je potřeba si uvědomit, že sjezd ČSSD o této věci jednal a rozhodl, že se máme pokusit vyjednat společnou vládu s hnutím ANO. Takže se o to snažíme,“ řekl Blesk Zprávám Sklenák, který je členem expertního týmu ČSSD pro oblast sociální politiky.

„Ono je docela zajímavé, že největšími odpůrci případné spolupráce s hnutím ANO jsou ti, kteří s Andrejem Babišem a hnutím ANO mají zkušenosti právě z minulého období,“ podotýká Sklenák, podle kterého je však jednota poslaneckého klubu ČSSD, který čítá 15 členů, nutná.

Opožděná jednání

Lehce jiskřit to přitom začalo mezi Babišem a „novým“ ČSSD i kvůli zpoždění jednání. Když se v pátek měli sejít s Hamáčkem, šéf ČSSD nakonec schůzku zrušil. Upozorňoval, že ještě nejednaly expertní skupiny pro kulturu a průmysl.

Babiš to označoval za komplikaci a ztrátu čtyř dní, kterých však již od voleb ztratil ještě víc. „Někteří ministři neměli celý týden čas,“ upozorňuje však na možnou příčinu prodlevy ve vyjednávání někdejší Sobotkův vnitrostranický rival Michal Hašek (ČSSD) a dodává: „Jednat při nekompletním kolečku všech známých výstupů z expertních skupin nedává příliš smysl.“

O Haškovi se kdysi spekulovalo jako o možném ministrovi zemědělství, po neúspěšném lánském puči však vzaly jeho vládní ambice za své. Vyjednávání s ANO však přináší šance i pro jiné členy ČSSD, kteří ustoupili z výsluní. V expertních týmech je mj. exministr průmyslu Jan Mládek.

Vláda s podporou KSČM nevadí

Se Sobotkovým odchodem nicméně částečně utichá v ČSSD hlas, varující přes spojenectvím s ANO. „Jeho krok, doufám, přispěje i ke zmenšení spekulací o postupu poslaneckého klubu ČSSD při případném hlasování o důvěře možné budoucí menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD,“ uvedl ostatně Hašek v reakci na Sobotkovo rozhodnutí. V to samé doufá i platforma Zachraňme ČSSD, která se o víkendu sešla v Třešti a za níž mluví i 1. místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Hlasy pro vládu s ANO tak mezi špičkami převládají. A také Sklenák v současné Sněmovně považuje vládnutí s ANO i za tiché podpory KSČM za „akceptovatelné řešení, pakliže programové prohlášení vlády bude respektovat politiku ČSSD“. „A pokud naše zastoupení ve vládě bude důstojné,“ dodává.

To Sobotka byl jiného názoru. „Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ vzkazoval expremiér při svém odchodu.

I KSČM je však variantě vlády ANO a ČSSD nakloněna, byť si šéf komunistů Vojtěch Filip prý uvědomuje, že jeho stranu mohou v případě podpory této vládě obviňovat, „že se spojujeme s miliardářem“. „Pro mě to není spojení s Andrejem Babiše,, ale já jednám s vítězem voleb,“ říkal na sklonku minulého týdne novinářům.

marmat ( 26. března 2018 23:56 )

Nepodceňujte štiky Barakudo !!! Nikam neplive, nikomu se NIC neděje, asi jste z TOP, nebo SPD...jinak to není ani možný ! On si je rozebere na šroubky a hlavně tu nenasytnost

marmat ( 26. března 2018 21:49 )

Díky za dětské vidění světa a názůrek

marmat ( 26. března 2018 21:47 )

simeone:Vadí mi Vaše soudružské tykání, a i to, co předvedl dnes večer na ČT24 soudruh Skála z KSČM .....to se fakt n e d a l o

barracuda.sro ( 26. března 2018 20:09 )

simeone: Přesně tak, Babiš naplival voličům do ksichtu a chce se spojit s největšíma křivákama ( ČSSD)!!Hnůj.

marmat ( 26. března 2018 20:03 )

Pohled Babiše jasně hovoří : "Co z Vás zejtra zase vypadne ???"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa