I přes obrovské nasazení hasičů-hrdinů a po dvouměsíčním boji o život zemřel ve věku 82 let na následky fatálního požáru v hotelu Eurostars David můj tchán, náš drahý manžel, starostlivý otec, bratr, strýc a dědeček,“ napsal Jasper Brinkman z Nizozemí pražským hasičům. „Informaci jsme předali policii a záchranné službě a musíme teď ověřit, jakou to má souvislost s požárem,“ sdělil mluvčí hasičů Martin kavka.

82letý Nizozemec byl v sobotu 20. ledna ubytovaný v hotelu Eurostars David v Náplavní ulici v centru Prahy. Právě ten den se mu ale stal osudným - v hotelu se totiž rozpoutalo hotové ohnivé peklo. Dva lidé, Němec (†21) a Jihokorejka (†20), zemřeli ještě předtím, než se k nim dostali záchranáři. „Už jsme jim bohužel nedokázali pomoci,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, zemřely později v nemocnici na udušení kouřem.

Osm lidí utrpělo zranění, z toho pět vážná - z plamenů se i přes obrovské nasazení záchranných složek nedostali včas a nadýchali se kouře. Mezi nimi byl i 82letý Nizozemec, kterého museli hospitalizovat. O život zápasil celé dva měsíce, 24. března ale svůj boj prohrál. Hasiči rodině vyjádřili upřímnou soustrast. „Dědečku, budeš nám chybět,“ píší na sociální síť o milovaném členu rodiny jeho příbuzní. 

Podle policejního mluvčího Jana Daňka je ale předčasné hovořit o tom, že muž je pátou obětí požáru. „V takovýchto případech je nejprve nutné vyžádat lékařskou dokumentaci a nechat vypracovat znalecký posudek, abychom zjistili přesnou příčinu úmrtí,“ upřesnil.

Při zásahu se zranili také dva hasiči, pod nimiž se propadlo patro. 34 lidí se hasičům podařilo pomocí výškové techniky evakuovat z nejvyšších pater hotelu, v nichž je plameny uvěznili. „Spousta lidí byla umístěná v pokojích, v oknech, dokonce jsme měli lidi i na střechách, takže v první chvíli bylo strašně složité rozhodnout, které budeme evakuovat dřív a které později,“ popsal velitel směny A pražských hasičů Antonín Šustr těžké dilema. 

Příčina se stále vyšetřuje

Policie i po dvou měsících prošetřuje požár jako obecné ohrožení z nedbalosti. Obviněn zatím nikdo nebyl, sdělil už dříve mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda přesáhne podle dřívějších odhadů hasičů 20 milionů korun. 

Příčina požáru je prozatím stále v šetření. „Vyšetřování potrvá měsíce, žádné nové informace prozatím nemáme,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová. Prvotní informace hovořily o vadné klimatizaci, z níž se měl oheň rozšířit, podle hasičů na místě ale hořela celá vstupní hala hotelu. Oheň se šířil i do vyšších pater po dřevěném obložení kolem schodiště.

Vyšetřovatel nechal vypracovat několik znaleckých posudků z oborů elektro a chemie. Chce také zprávu od vyšetřovatele hasičů. Podle právního zástupce vlastníka hotelu Václava Vlka měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči při zásahu v hořícím hotelu v centru Prahy evakuovali celkem 34 lidí. Hasiči Praha

Fotogalerie
36 fotografií