Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhořel „Máchalův“ mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty! Zemřel jeho majitel

25. března 2018
09:13

Kdo by neznal pohádku S čerty nejsou žerty! Jednou z ústředních kulis je starý mlýn, o který chtěla připravit mlynáře Máchala a jeho syna Petra lakotná macecha. Slavný mlýn se nyní stal dějištěm další tragédie. Tentokrát bohužel skutečné, která s pohádkovým koncem neměla nic společného. Stavení vyhořelo a jeho majitel (†78) při požáru zemřel.

„Nechápu, jak jsem tak dlouho mohla žít po selsku,“ prohlašuje v jedné z legendárních hlášek Dorota Máchalová (Jaroslava Kretschmerová) v pohádce S čerty nejsou žerty, když si krásný roubený mlýn nechá zavézt zámeckým nábytkem a v krinolíně a napudrované paruce zamilovaně čeká na návštěvu hamižného správce v podání Viktora Preisse. Mlýn se objevil v mnoha dalších filmech, díky S čerty nejsou žerty se však stavení v obci Střehom na Mladoboleslavsku stalo cílem mnoha turistů.

V sobotu v pravé poledne se tu však odehrála tragédie. Ve mlýně začalo hořet. Když středočeští hasiči dorazili na místo, dým se valil z podkroví. Ke mlýnu se sjely profesionální jednotky HZS Mladá Boleslav a HZS Mnichovo Hradiště, hasiči z Bousova a také jejich dobrovolní kolegové z Kněžmostu. V rámci mezikrajské výpomoci vyjela z Královéhradeckého kraje dobrovolná jednotka ze Sobotky.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl místnost v druhém patře historického mlýna. Hasiči v dýchací technice vnikli do objektu na průzkum, při kterém byla nalezena osoba bez známek života. Tím byl bohužel majitel mlýna. Přítomný lékař záchranné služby u nalezené osoby už mohl pouze konstatovat smrt. "Vyloučili jsme, že by za úmrtím muže bylo cizí zavinění," řekla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Ihned po dohašení začalo vyšetřování, na základě něhož bylo stanoveno, že příčina vzniku požáru souvisela s elektrickým přímotopem a vznícením hořlavých materiálů. Přímé škody byly dle tiskového vyšetřovatele Michala Macouna vyčísleny na 150 tisíc korun, uchránit se podařilo majetek za dva a půl milionu.

Video  Angelína z pohádky S čerty nejsou žerty: Jak vypadá po 30 letech?  - Thomas Kruchina, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jasnovidec01 ( 25. března 2018 13:07 )

Ha dement carmin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání