Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teror ve Francii má další oběť: Zemřel hrdina, který se vyměnil za rukojmí

Autor: šim, ČTK - 
24. března 2018
06:19

Nekonečné minuty trvalo zajetí rukojmí v supermaketu ve městě Trèbes na jihu Francie. Až po dlouhém vyjednávání granáty ozbrojený útočník přistoupil na to, že rukojmí propustí výměnou za policistu. Ten byl ovšem při zásahu zraněn a v pátek svým zraněním podlehl.

Detaily toho, co se přesně v supermarketu stalo, jsou stále předmětem vyšetřování. Z dosud dostupných informací je zřejmé, že během vyjednávání terorista souhlasil, že propustí všechny držené lidi. Jednu ženu si však nechal jako lidský štít. Právě za ni se měl policista hrdina nechat vyměnit. Je jisté, že jí tím zachránil život, svůj však obětoval. 45letý policista se tak dostal do blízkosti teroristy. Podle francouzského listu Le Parisien díky fintě s mobilním telefonem, který nechal prý zapnutý s vytočeným hovorem poblíž, informoval své kolegy, co se přesně uvnitř děje.

Před třetí hodinou odpoledne přišla informace, že byl útočník zabit. Závěrečný zneškodňující zásah byl podle slov prokurátora zahájen v okamžiku, kdy útočník začal po svém "novém" rukojmí střílet. Policista Arnaud Beltrame utrpěl několik střelných zranění do krku, jimž o několik hodin později podlehl. 

"Podplukovník Arnaud Beltrame nás opustil. Zemřel za svou vlast. Francie nikdy nezapomene na jeho hrdinství," napsal Twitteru francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Prezident Emanuel Macron označil policistu za hrdinu, který nasazením svého života pomohl ochránit životy zajatých civilistů. 

Francouzské a portugalské úřady současně dementovaly zprávu, že portugalský občan, který je jednou z obětí pátečního teroru, zemřel. Podle úřadů je zraněn, ale je naživu. 

"Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku," prohlásil prezident Emmanuel Macron po schůzce, na níž se kvůli těmto událostem sešel s ministrem vnitra. Vyzval přitom občany, aby stále měli na paměti hrozbu terorismu.

Údajný sympatizant Islámského státu marockého původu, který měl styky se salafisty, tedy islámskými fundamentalisty, žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi. Islámský stát se později k útoku přihlásil. Své tvrzení, že za útokem stál "voják chalífátu", ale IS nijak nedoložil, napsala agentura Reuters.

ONLINE: TERORISTICKÝ ÚTOK NA JIHU FRANCIE MINUTU PO MINUTĚ>>

Kdo byl terorista? Úřady o něm věděly

Ministr Collomb řekl, že střelec, 25letý Radouane Lakdim z jihu Francie, byl zradikalizovaný delikvent známý kvůli drobným zločinům a jako drogový dealer. Nebyl považován za nebezpečného islamistu, ale byl pod dohledem. Tajné služby ale "neodhalily žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu", sdělil prokurátor věnující se případům terorismu v zemi François Molins.

Muž byl údajně ozbrojený i granáty. Ještě než prchl do 20 minut jízdy vzdálenému Trèbes, patrně při krádeži auta v Carcassonne zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra.

Z automobilu pak u Carcassonne postřelil jednoho ze skupiny čtyř členů pohotovostní policejní jednotky CRS. Zástupce policie Yves Lefebvre řekl, že policisté se vraceli z ranního běhu a neměli na sobě policejní uniformu. Jeden policista byl lehce postřelen do ramene.

V supermarketu řetězce Super U později ozbrojenec zabil dva lidi (zaměstnance a zákazníka obchodu) a zranil další dva lidi.

Útočník podle svědků při vstupu do obchodu vypálil několik ran a podle starosty Trèbes Erica Menassiho křičel "Alláhu akbar (bůh je veliký), všechny vás zabiju!". Také vykřikoval, že je vojákem IS, a hovořil o odplatě za bombardování Sýrie. Mezitím zřejmě většina zákazníků a personálu z obchodu uprchla. V momentě policejního zásahu už zůstal v obchodě s útočníkem pouze jeden policista, který se podle Collomba nechal vyměnit za jednoho z rukojmích. 

V souvislosti s tímto teroristickým útokem vyjádřili Francii účast a podporu mezi jinými předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová. "Boj proti terorismu je obtížný a dlouhý boj. Povedeme ho a společně v něm zvítězíme," prohlásil Juncker.

Český prezident Miloš Zeman zaslal Macronovi kondolenční telegram, v němž vyjádřil soustrast rodinám obětí i francouzskému lidu. "Chtěl bych Vás ujistit, že boj proti terorismu zůstává i nadále jednou z mých priorit a že Česká republika je připravena stát po boku Francie a dalších spojenců," napsal Zeman podle sdělení svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Xeen ( 24. března 2018 17:20 )

Další oběť multikulturalismu a sluníčkaření. Kolik jich ještě bude?

hejhej ( 24. března 2018 13:30 )

Macron, Merkelová opět budou hrát na city lidem, zapálí svíčku, pokondulují - svi.ně odporné. Hovada z EU a všichni vítači muslimské špíny a vrahů mohou za smrt nevinných lidí. Pořád těm idiotům nedochází, že muslimové chtějí svou zrůdnou násilnickou ideologii ovládnout celou Evropu ? Nic neumějí jenom se rychle rozmnožovat jako potkani,vraždit a znásilňovat. Žáden přínos, jsou to fanatičtí primivové.

andorea ( 24. března 2018 13:28 )

Při pohřbu by se měli politici k jeho rakvi plazit po kolenou...

jentakven ( 24. března 2018 13:17 )

R.I.P.

hanka666 ( 24. března 2018 13:04 )

Na stane doba, kdy se normální lidé pořádně n a s e rou a všechny lumpy z Bruselu utopí v Rýnu a Seině.

Zobrazit celou diskusi