Od této hry si všichni hráči hodně slibovali. Aby taky ne, když zpracovává atraktivní pirátskou tématiku, od počátku vypadala graficky stylově a navíc slibovala hotové online orgie. Navíc za ní stojí kultovní vývojářský tým Rare, který má na svědomí hry jako GoldenEye, Perfect Dark nebo Banjo Kazooie. Výsledek je ale bohužel rozpačitý.

Hra začíná výběrem piráta, který je náhodně generován. Hře by seděl editor, ale ten zde z nepochopitelného důvodu není. Do hry jste vrženi nohama napřed a co a jak se dělá, si musíte zjistit sami. Žádný tutoriál se nekoná. Vše si musíte zjistit hezky sami. Je to podle mě hlavně proto, že by hráči moc rychle zjistili, že toho hra moc nenabízí.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je snímána z pohledu první osoby, takže si dobře všimnete všech těch krás kolem sebe. Grafika je vážně pěkná, zvláště pokud hrajete na Xboxu One X. Sea of Thieves je totiž titul, který podporuje nejenom rozlišení 4K, ale také vysoký dynamický rozsah HDR. To oceníte při západech slunce. Pohled na hru je tak opravdu pěkný.  A soundtrack je povedený jako v Pirátech z Karibiku!

Technické zádrhely se ale objevují. Doskakují textury a občas se octnete o kousek dále nebo blíže, než byste sami chtěli. Jsou to menší bugy, které, pokud se spojí s lagy, dokážou hráči pořádně zatopit. Nejhorší je ale error létající lodi. Jde o bug, který vám shodí celou hru. Vyšplháte na palubu, ale po pár chvílích se octnete shození v moři.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pak hledíte na to, jak vaše kocábka levituje nad zemí. Herní náplň je strohá. Nejdříve vás čekají základní úkoly, kterými hra začíná. Jde o bitvy s jinými posádkami. Splníte je ale raz dva a pak se můžete vrhnout na 3 typy misí, které vás čekají. Ano, čtete správně, 3 typy misí! A ani o jeden navíc. Nabízejí vám je společnosti, u nichž si úkoly vybíráte.

Gold Hoarders po vás chtějí, abyste jim vozili zlato. Dostanete mapu nebo popis ostrova, kde se nachází poklad. Pak dostanete zhruba stejné informace k tomu, abyste našli truhlu s cennostmi. Nakonec nezbývá nic jiného, než se chopit lopaty a kopat, dokud nenaleznete poklad. Ten pak musíte přivézt zpět na základnu.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Strašidelná společnost Order of Souls si hoví v lebkách kostlivců. Pro ně se musíte probojovat zástupy kostlivců na vyznačených ostrovech, abyste se dostali k jejich šéfovi. Ten je poněkud tužší. Jakmile s ním bude amen, musíte vzít jeho lebku a dovézt ji zpět společnosti. Tím se dostáváme k soubojovému systému, který jakž takž ujde.

Když budete šermovat šavlemi, zjistíte, že máte pouze dva druhy útoků. Na dálku můžete pálit z bambitky, brokovnice nebo ostřelovací pušky. To samé mohou ale i kostlivci, kteří na to, že nemají oči, mají až podezřele přesnou mušku. Souboje na lodích jsou mnohem zábavnější. Poslední společností je Merchant Alliance.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Její úkoly patří k těm nejnudnějším, protože jde o dovážení zásob nebo zvěře. A hledat na ostrově kuřata nebo čuníky není podle mě zrovna dvakrát ideální pirátská zábava. Co se náhodných událostí týče, občas se na nebi zjeví mračna ve tvaru lebky. Pod nimi se nachází kostlivčí pevnost, kterou když pobijete, dostanete se k cenné truhle.

Někdy můžete narazit i na Krakena, ze kterého ale uvidíte jenom chapadla. Víc ale neuvidítě. Je prostě nedodělaný jako hra sama. Přitom plachtění je tak fajn. Natahování plachet kvůli větru, spouštění kotvy, zatloukání děr po nárazu do skály nebo zásahu dělovou koulí je ta správná zábava. A to platí i o nudně znějícím vylévání vody ze zatopeného podpalubí.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Je velká škoda, že hra nemá žádný pořádný příběh. Pardon, oprava, ona nemá vůbec žádný příběh. Navíc vás za splněné úkoly nijak pořádně neodmění. Pouze získáváte reputaci u společností a vyděláváte zlato. Za to si můžete pořídit nové zbraně i oblečení, ale ejhle, mají stejný efekt jako základní výbava.

I když se převlečete, nedočkáte se změny. Prostě žádné RPG prvky se nekonají. A to je velká škoda, sem by se hodily. Na moře můžete vyplout buďto na galeoně se třemi stěžni nebo v šalupě pouze s jedním. Galeona se hodí pro plnou bandu čtyř pirátů, což je maximum, kolik do hráčů se může zformovat do jedné grupy.

Pirátská videohra Sea of Thieves.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Šalupa je vodná pro dva nebo jednoho hráče. Ano, online hru Sea of Thieves může hrát jen jeden hráč, ale to vyloženě nedoporučuji. Vše trvá déle a zábava je mnohem menší. Tohle je totiž hra určená pro partu kamarádů. Teprve s nimi poznáte, jak je skvělé opíjet se grogem, následně se motat a pak po sobě zvracet. Zní to hloupě, ale hloupé to není.

Právě tyto sociální prvky dělají z Sea of Thieves opravdovou zábavu. Největší zábava je ale stejně plachtění a bojování na lodích. Pálit můžete nejenom dělové koule, ale také své kamarády. Pokud tedy máte parťáky a máte rádi pirátskou tématiku, může být tahle hra pro vás velkou zábavou. Jinak ne, obsahu je v ní málo.

Fotogalerie
37 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
Krásná a stylová grafika
Povedený soundtrack
Skvělé plachtění
Souboje na lodích
Opíjení se nikdy neomrzí


Minusy:
Zatraceně málo obsahu
Technické chyby
Žádný příběh
Bez RPG prvků

Infobox
Datum vydání: 20. březen 2018
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One X), PC
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Rare
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ