Jako prvního si řemeslníci vzali do parády svatého Petra, který nese zlatý klíč od nebeské brány. Opraveni jsou už také apoštolové Pavel, Matěj, Tomáš, Šimon a Jan Evangelista. Zbylých šest originálních soch na opravu ještě čeká. Svatý Tomáš, který na orloji drží v rukou kopí, utrpěl jeden z nejtěžších „úrazů“. „Ulomil se mu prst, ale teď byste to už nepoznali. Ruka je opět jako nová,“ řekla Blesku Mariana Nesnídalová z firmy Hainz, která má rekonstrukci orloje na starosti.

Většina soch si ovšem vystačí s menšími opravami a úpravou povrchu. „Nejdříve se odstraní staré nátěry a dřevo se připraví na obnovení původních barev. Když jsou však zachovalé, stačí jen malá retuš,“ vysvětluje Mariana Nesnídalová. Práce na sochách začala 8. ledna. Na jedné soše restaurátoři stráví i tři týdny. Takže minimálně další dva měsíce ještě mají co dělat. Cena se přitom pohybuje od 20 do 40 tisíc za sochu, podle toho, kolik je na ní zlatých prvků. Čím víc zlata, tím víc peněz.

Jak je to s barvami?

Zajímavostí je, že se v laboratoři nechává zjistit složení původních barev, aby se jim mohla přizpůsobit receptura. „Moderní odstíny by se nehodily, nesmí vypadat nově, nebo uměle,“ dodává Nesnídalová. Na opravu čekají ve skladu i dvě »točny«, na které se ve finále svatí našroubují. Samozřejmě ve správném pořadí...

Bez očí a bez nohou

„Když jsme je sundali, všimla jsem si, že vlastně žádný z apoštolů nemá oči,“ popsala Nesnídalová. Na místech, kde by normálně byly, mají jen důlky, jenže ze země tento detail není poznat. Žádný ze svatých ostatně nemá ani nohy. Jsou jen přišroubováni ke kolu, které jimi otáčí.

Velká oprava

Rekonstrukce budovy Staroměstské radnice probíhá od loňského dubna. Opravy budou stát 48 milionů, hotovo by mělo být ještě před dnem české státnosti, 28. října. Samotný orloj s kalendáriem a apoštoly se opraví za 9,4 milionu.

Video: Rekonstruovaný orloj nahradila LED obrazovka.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstruovaný orloj nahradila LED obrazovka. David Malík

Fotogalerie
9 fotografií