Malostranské náměstí se na jeden den proměnilo v Spojené království. Od desáté až do páté hodiny odpolední tady bylo možné zasnít se a připadat si jako na návštěvě v Británii. A nechybělo ani pověstné britské počasí - celý pátek bylo totiž sychravo.

„Moc se nám to líbí. Vycestovat se nám jen tak nedaří, jelikož už jsme v důchodovém věku. Proto jsme se do Británie vypravili aspoň tou tramvají,“ smála se důchodkyně Marie, která si jednodenní festival užívala. A nebyla jediná.
Video
Video se připravuje ...

Zažijte Velkou Británii Eva Fornálová

Whisky a fish and chips

Na náměstí bylo několik stovek lidí. Některé lákalo tradiční jídlo, jako je fish and chips, místní koláče nebo pravá skotská whisky, které bylo možné zakoupit v tamějších stáncích lemujících náměstí. Jiné sem přivedl bohatý doprovodný program. Na náměstí bylo také možné poslechnout si tradiční skotské dudy i si zatančit.

Skotské tance

Jedním z tanců, které se mohli návštěvníci naučit, byl skotský tanec z 18. století. „Chtěli bychom vám představit tradiční skotský tanec highland fling…,“ prozradily v začátku workshopu tanečnice, které předváděly ukázku na pódiu, aby se mohli zapojit všichni. Návštěvníci festivalu pak poskakovali a smáli se, aniž by jim pošmourné počasí kazilo náladu. „Byla to zábava. Vážně nelitujeme,“ prozradila turistka Naďa, která na festival Zažijte Velkou Británii narazila náhodou při cestě na Hrad.

Velvyslanec se těší na Čechy v Británii

Akci pořádalo britské velvyslanectví. Na náměstí za přítomnosti britského velvyslance zazněla skladba Už z hor zní zvon i Škoda lásky ve  spojení Ústřední hudby Armády České republiky a Vojenského uměleckého souboru Ondráš a skotského souboru Pipes and Drums, který si pochvaloval i sám britský velvyslanec. „Moc se mi to líbí. Dnes to byla taková reklama, upoutávka jako v kině,“ řekl velvyslanec Nick Archer. A dodal, že se těší na první české vystoupení v Edinburgu na přehlídce na hudebním festivalu, kam bylo Česko poprvé letos přizváno.

Jak to na Zažijte Velkou Británii vypadalo?

 

Fotogalerie
23 fotografií