Legendární Remoska: Tu první vyrobili dva čeští kutilové! Blesk jich rozdává za 750 tisíc
125 Remosek můžete získat v dnešní velikonoční rychlosoutěži Blesku. Stačí jen odpovědět na jednoduchou otázku a za jedinou esemesku může být legendrání Remoska vaše. A jaká že je vlastně její historie?
Světový unikát vymysleli, jak už to u nás bývá, čeští kutilové v obyčejné dílně. S nápadem přišel elektroinženýr Oldřich Homuta, který začátkem padesátých let navštívil Švédsko a tam si všiml elektrického hrnce, který sice uměl vařit, ale ne péct.
Po návratu spolu s dalšími dvěma konstruktéry – Uhrem a Tyburcem – v pražské dílně vykoumali hrnec, který kromě vaření uměl i péct. Podle jejich jmen byl původně nazván HUT, ale později dostal název podle podniku místního hospodářství, kde se vyráběl (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis – REMOS).
Až do roku 1991 přišlo na svět 2 700 000 kusů remosek, což svědčí o jejich velké oblibě. Přesto po revoluci podnik zkrachoval a přestal je vyrábět. Znovuzrozena byla remoska v roce 1994, kdy si její licenci koupili dva podnikatelé z Frenštátu pod Radhoštěm. Rozjeli výrobu a dnes se unikátní český výrobek exportuje z poloviny do zahraničí.
V roce 2002 udělil výrobku institut Good Housekeeping, který vydává v Británii známý stejnojmenný časopis, cenu za nejlepší výrobek roku. O rok později vyšla v Británii první kuchařka Cooking in the Remoska.
Remoska má jen tři části
Celá remoska váží jen dvě kila a je sestavena ze tří částí: z víka s topným tělesem, mísy a stojánku. Moderní remosky mají mísy potažené tefl onem, takže se v nich dá péct i bez použití tuku.
VÍCE O TOM, JAK VYHRÁT REMOSKU, ČTĚTE ZDE >>>
Jak se Remoska měnila
Původní remoska byla úplně jednoduchá, bez regulace výkonu a vnější tepelné izolace hrnce, takže se stávalo, že se hospodyňky občas o ni popálily. Už tehdy k ní dodávali výrobci aluminiové hrnce různé hloubky. Tehdy ještě neměla okénko, které se ovšem později ukázalo jako krok stranou.
V šedesátých letech byla remoska obohacena o okénko, kterým sice kuchařky mohly pozorovat proces pečení, ale na druhé straně propouštělo zbytečně moc tepla a navíc se sklo velmi špatně čistilo.
Přes tyto problémy se okénko udrželo i v devadesátých letech, ale přistoupila k němu inovace – postřik hrnce teflonovou vrstvou.
Nejnovější remosky se vyrábějí s teflonem a bez okénka. Zajímavé je, že ačkoliv se výborně prodávají ve Velké Británii, v USA prý se trochu děsili, zda je vůbec tento hrnec bezpečný.
Mimochodem v šedesátých letech stála remoska v tehdejším Československu kolem dvou set korun, dnes se pohybuje kolem tří tisíc…
to stojí ta remoska 3 litry i s Dádou ? to bych tu cenu pochopil.. kus smotanýho odporovýho drátu a plechu, pamatuju že se náhradni spirály ješte nedávno dali koupit za 18 korun