Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Legendární Remoska: Tu první vyrobili dva čeští kutilové! Blesk jich rozdává za 750 tisíc

Autor: nb, red - 
23. března 2018
18:00

125 Remosek můžete získat v dnešní velikonoční rychlosoutěži Blesku. Stačí jen odpovědět na jednoduchou otázku a za jedinou esemesku může být legendrání Remoska vaše. A jaká že je vlastně její historie?

Světový unikát vymysleli, jak už to u nás bývá, čeští kutilové v obyčejné dílně. S nápadem přišel elektroinženýr Oldřich Homuta, který začátkem padesátých let navštívil Švédsko a tam si všiml elektrického hrnce, který sice uměl vařit, ale ne péct.

Po návratu spolu s dalšími dvěma konstruktéry – Uhrem a Tyburcem – v pražské dílně vykoumali hrnec, který kromě vaření uměl i péct. Podle jejich jmen byl původně nazván HUT, ale později dostal název podle podniku místního hospodářství, kde se vyráběl (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis – REMOS).

Až do roku 1991 přišlo na svět 2 700 000 kusů remosek, což svědčí o jejich velké oblibě. Přesto po revoluci podnik zkrachoval a přestal je vyrábět. Znovuzrozena byla remoska v roce 1994, kdy si její licenci koupili dva podnikatelé z Frenštátu pod Radhoštěm. Rozjeli výrobu a dnes se unikátní český výrobek exportuje z poloviny do zahraničí.

V roce 2002 udělil výrobku institut Good Housekeeping, který vydává v Británii známý stejnojmenný časopis, cenu za nejlepší výrobek roku. O rok později vyšla v Británii první kuchařka Cooking in the Remoska.

Remoska má jen tři části

Celá remoska váží jen dvě kila a je sestavena ze tří částí: z víka s topným tělesem, mísy a stojánku. Moderní remosky mají mísy potažené tefl onem, takže se v nich dá péct i bez použití tuku.

VÍCE O TOM, JAK VYHRÁT REMOSKU, ČTĚTE ZDE >>>

Jak se Remoska měnila

Původní remoska byla úplně jednoduchá, bez regulace výkonu a vnější tepelné izolace hrnce, takže se stávalo, že se hospodyňky občas o ni popálily. Už tehdy k ní dodávali výrobci aluminiové hrnce různé hloubky. Tehdy ještě neměla okénko, které se ovšem později ukázalo jako krok stranou.

V šedesátých letech byla remoska obohacena o okénko, kterým sice kuchařky mohly pozorovat proces pečení, ale na druhé straně propouštělo zbytečně moc tepla a navíc se sklo velmi špatně čistilo.

Přes tyto problémy se okénko udrželo i v devadesátých letech, ale přistoupila k němu inovace – postřik hrnce teflonovou vrstvou.

Nejnovější remosky se vyrábějí s teflonem a bez okénka. Zajímavé je, že ačkoliv se výborně prodávají ve Velké Británii, v USA prý se trochu děsili, zda je vůbec tento hrnec bezpečný.

Mimochodem v šedesátých letech stála remoska v tehdejším Československu kolem dvou set korun, dnes se pohybuje kolem tří tisíc…

Video  Milena Grenfell-Baines přivezla do Velké Británie českou remosku.  - Youtube/BPŽ
Video se připravuje ...

 

krtek. ( 23. března 2018 20:22 )

to stojí ta remoska 3 litry i s Dádou ? to bych tu cenu pochopil.. kus smotanýho odporovýho drátu a plechu, pamatuju že se náhradni spirály ješte nedávno dali koupit za 18 korun

ProtiZeman ( 23. března 2018 19:41 )

No právě jsem chtěl říct, že to není remoska, ale Dáda Patrasů

strejda777 ( 23. března 2018 19:10 )

Copak remoska...ale co tam dělá Dáda? To fakt nemá jiné kšefty? Už bere všechno?

Zobrazit celou diskusi