Dva muži si chtěli přilepšit k živobytí - místo poctivé práce se ale vydali na dráhu zločinu. Opatřili si padělané cestovní šeky, které chtěli v pražské směnárně vyměnit za peníze. Měli jich několik stovek v nominální hodnotě 500 amerických dolarů, což by jim zajistilo slušnou sumičku. 

„Společně navštívili směnárenskou kancelář v centru Prahy, kde nejprve předložili jeden cestovní šek s tím, že mají zájem o proplacení dalších více než 700 kusů takových šeků a za tímto účelem si sjednali další schůzku,“ popsal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, jaké plány dvojice měla. Zaměstnanci směnárny byli ale pozorní - ochranné prvky předloženého šeku jim totiž připadaly nestandardní.

Když pak dvojice pachatelů vyrazila do směnárny na plánované setkání s vidinou bohatého „úlovku“, neměla nejmenší tušení, jaký smolný den je čeká. Se 704 kusy šeků by se při hladkém průběhu akce dočkali muži přibližně 7,2 milionu korun, kriminalisté ale byli na zločince připravení. Zadrželi je přímo při činu - v momentě, kdy muži padělané šeky předložili k vyplacení.

„Při domovní prohlídce v bydlišti občana Itálie (v centru Prahy) kriminalisté NCOZ zajistili dalších 59 kusů padělaných cestovních šeků (na částku 500 USD za jeden kus),“ popsal Ibehej, jaké „poklady“ ještě kriminalisté objevili.

Muži byli obviněni z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestného činu podvodu. Ital skončil ve vazbě, Čech je vyšetřován na svobodě.

Fotogalerie
4 fotografie