Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka přijde o základní plat 76 tisíc. Kde bude hledat novou práci?

Autor: nkov - 
22. března 2018
14:45

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (46, ČSSD) se rozhodl skončit k 1. dubnu ve vysoké politice a vzdát se sněmovního mandátu se zajištěným měsíčním příjmem 75 900 korun měsíčně. Na svém facebookovém profilu zveřejnil zpověď, ve kterém uvádí důvody pro své rozhodnutí. Podle svých slov chce využít „zřejmě poslední šanci vydat se… jinou životní cestou“ a věnovat více času rodině a osobnímu rozvoji. Nadále však zůstává řadovým členem ČSSD a zároveň aktivním občanem. Naznačil, že v kritice stávajícího premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO) tak bude pokračovat.

„Vážení přátelé, 

rád bych se s Vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD.

Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní. V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrt století, z toho celkem osm let v soc. dem. vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se – ještě v plné síle – úplně jinou životní cestou. Kam přesně ta cesta povede, Vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů.

Předpokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas.

Sobotkovo čtvrtstoletí v české politice Sobotkovo čtvrtstoletí v české politice | Foto Blesk - Karel Kopáč

Nepůjdu cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebudu svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky. Každý má právo poučit se sám ze svých chyb i úspěchů. To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan.

Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují.

Potkal jsem ve svém politickém životě spoustu různých lidí. S některými jsem spolupracoval, mnohých jsem si vážil, s jinými se dohadoval. Někteří mne podporovali, jiní mne nemuseli. Většina z nich ale byla přesvědčenými demokraty. Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha…

Chtěl bych ještě jednou z celého srdce upřímně poděkovat za podporu ve všech sněmovních volbách, které jsem od roku 1996 na jižní Moravě absolvoval, za spolupráci na zlepšování života v Česku, ať už jsem byl jako politik ve vládě či v opozici. A v neposlední řadě děkuji za všechna osobní setkání v nejrůznějších koutech naší krásné země, kam mne moje práce zavedla.

A těším se na ta další!

Hezký den“

(Facebook Bohuslava Sobotky, vytučnění redakční)

suov ( 23. března 2018 06:56 )

To ne on Sobotka se rozhodl odejít, ale jeho strach před trestním stiháním ho donutil uprchnout, ale trestně ho stíhat za všechna špatná rozhodnutí, za vrácení podvodně získáných náhrad za bydlení, dluhy za Lidový dům by měl dát do pořádku, občané nechtějí do vlády zadluženou stranu,,,

agfor ( 22. března 2018 20:49 )

Však on nějaký kšeftík za minimální plat na 12 hodinové směny u pásu sežene. Vždyť je přece nekvalifikovaných pracovníků málo.

marmat ( 22. března 2018 18:09 )

Tento pán má svůj svět a byl dlouho jen maskotem největšího intrikána...není třeba ho urážet -sorry jako

marmat ( 22. března 2018 18:05 )

zdenekk :Léčit rychle Vaše permanentní frustrace čímkoliv a kýmkoliv -jedná se o těžkou paranoiu

kacer56 ( 22. března 2018 16:48 )

Třeba mu pochcanej dědek z Orlíku nabídne, aby dělal na jeho zámečku za půl mega průvodce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa