Kuchařky bez domova vznikly jako projekt neziskové organizace Jako doma, která se snaží pomáhat ženám, jež se octly na ulici v tíživé situaci. Cílem bylo nejen zaměstnat ženy v nouzi, ale také prolomit bariéry mezi veřejností a lidmi bez domova.

A zdá se, že se povedlo. Přesně před rokem, 22. března 2017, si Kuchařky bez domova splnily sen - otevřely bistro na Smíchově, kde vaří od pondělí do pátku veganské obědy. Do té doby je bylo možné vidět jen na trzích a konkrétních akcích s bezdomoveckou tématikou, kde podávaly jídlo pod širým nebem. 

Během toho roku se ženy z ulice o sobě mnohé dozvěděly, začátky ale jednoduché nebyly. „Uplynulý rok nám dal 365 dní zkušeností a zážitků, hodně schůzek a řešení nejrůznějších situací, vzal nám hodně energie, museli jsme revidovat naše představy, jak Jídelna může a nemůže fungovat a jak ji posouvat dále,“ popisuje Lenka Vrbová z iniciativy Jako doma, jak těžké byly první měsíce.

Práce, která baví

Během toho roku tady získalo práci a brigádu více než deset žen, které se ocitly v tíživé životní situaci. „Práce tady mi dává smysl. Ke Kuchařkám bez domova jsem se dostala ještě před otevřením Jídelny. Tehdy jsem jen jídlo podávala, teď i vařím,“ prozradila jedna z kuchařek Jinka.

Zaměstnali jsme čtyři ženy se zkušeností s bezdomovectvím, dvě u nás stále pracují, kdy jedna z nich prošla úspěšně oddlužením... Třetí je bohužel dlouhodobě na nemocenské, protože její zdravotní stav není dobrý, a čtvrtou jsme takzvaně přezaměstnali... Nyní pracuje v našem komunitním centru,“ prozradila Vrbová. Letos jim do týmu přibyla navíc ještě jedna nová kuchařinka a během roku celému chodu pomáhalo brigádně dalších 12 žen. 

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř v bistru i v kuchyni. Eva Fornálová

Oběd za stovku

Celý tento velký tým pracuje na tom, aby od pondělí do pátku připravil obědové menu z čistě rostlinných surovin za co nejnižší cenu. Za hlavní chod s polévkou tady zaplatíte 110 korun. Kromě toho se zde i vypracovala tamější cukrářka, a tak si tady můžete pochutnat i na dortech. Ty teď tady navíc začaly vyrábět i na zakázku.

Sny a přání do budoucna

„Doufám, že se bistru bude dál dařit. Přeji bistru mnoho nových zákazníků,“ přála Jídelně ještě lepší rok než ten předešlý jedna ze zaměstnankyň Nikola. Ovšem jen u bistra kuchařky zůstat nechtějí. Rády by do budoucna rozvážely svačiny i obědy do škol a jednoho dne si i pořídily foodtruck. „V delším horizontu sníme o tom, že bychom objížděli v létě festivaly či podobné akce,“ prozradila nakonec Lenka Vrbová.

Fotogalerie
24 fotografií