Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sporným bodům ČSSD a ANO vévodí daně. „Je vůle hledat shodu,“ věří Hamáček

Autor: ČTK, simao, zst - 
21. března 2018
17:28

Představitelé ANO a ČSSD jednali dnes ve Sněmovně o daních, financích i zdravotnictví. Podle šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka trvají rozdíly, ale na obou stranách existuje vůle hledat shodu. Personální otázky se zatím neřeší, účastníci expertních jednání nemusejí být nutně ministry, řekl novinářům Hamáček. Velkou shodu v programu potvrdili také zástupci hnutí ANO, zásadní rozpor je ale především v oblasti financí.

Zástupci expertních týmů ČSSD se sejdou v pátek v Lidovém domě, kde shrnou sporné body, jednání se pak posunou na politickou úroveň, uvedl dnes předseda ČSSD Jan Hamáček. Novinářům řekl, že u některých oblastí byla shoda nalezena relativně rychle.

To potvrdil později i vicepremiér v demisi Richard Brabec. Na dotaz Blesk Zpráv, zda se obě strany dokážou po čtyřech letech společné vlády ještě překvapit, Brabec pobaveně reagoval: „No to byste se divila, my se dokážeme překvapit i uvnitř ANO. To je lidské.“ 

Největší rozpory panují v sociální politice a daních. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes po jednání expertních týmů uvedla, že ANO odmítá jakékoli zvyšování daní. Sociální demokraté naopak už dříve uvedli, že chtějí prosadit progresivní daně z příjmu fyzických osob nebo zavést sektorové daně.

Rozpory i u důchodů

Konkrétní posuny, které přinesly rozhovory o daních a financích, nechtěl šéf ČSSD komentovat, připustil však, že v této oblasti panují mezi oběma subjekty vyjednávajícími o vládě největší rozdíly. „Dohodli jsme se, že nebudeme ty posuny konkrétně komentovat, ale platí, že je velká vůle hledat shody,“ řekl.

Po páteční schůzce s výstupy od všech expertních týmů pokročí vyjednávání do další fáze. „Všechny ty sporné body potom přeneseme na politickou úroveň a budeme o tom jednat s vedením ANO,“ uvedl Hamáček. Rozpory jsou podle něj i v oblasti důchodů, diskutuje se nadále i o školství.

ČSSD hledá odborníky ve svých řadách

Nominace do vyjednávacích týmů nejsou podle Hamáčka politické, nelze z nich podle něj vyvozovat personálie. „My jsme hledali mezi sociálními demokraty odborníky, jsou to odborné nominace. Cílem členů týmů je, aby zpracovali odborná stanoviska, na základě kterých budou vedena politická jednání na úrovni vedení obou stran,“ uvedl.

ANO a ČSSD vyjednávají o menšinovém kabinetu, důvěru ve Sněmovně by pak měli projektu pomoci získat poslanci komunistů. Pokud vyjednávací týmy ANO a ČSSD naleznou shodu, koaliční spolupráci ještě bude muset schválit sjezd ČSSD a následně nejspíš i vnitrostranické referendum.

nofte ( 21. března 2018 17:55 )

Svou Střelnici ve centru H. Králové mají na demolici, nevrazili do ní ani kábli na svoje sjezd-ovky, Liháč zadlužili. To má předseda co dohánět.

milan1959 ( 21. března 2018 17:53 )

Ten Hamáček (7%) bude takovej trochu hloupej Honza, ne ? Honzo, bez ministerstva vnitra a spravedlnosti do vlády s trestně stíhaným Burešem nechoď! Je to jasný ?

nofte ( 21. března 2018 17:52 )

Třeba doplatí dluhy za 20 let.

marmat ( 21. března 2018 17:36 )

Maká tam od voleb jen ANO (a běžně od 6.30)....ostatní líní sabotéři se ohánějí rejpáním do premiéra, na které už ani jejich volič neskáče (např.Bělobrádek).Jsou z něj vyřízení a m u s e j se na něj dívat a ještě ho poslouchat

marmat ( 21. března 2018 17:31 )

Velmi správně....být na dně a dělat ještě drahoty a vydírat, je opět pro voliče stejný signál, jako vloni jejich program anti-Babiš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa