Ony je třetím společným potomkem býka Arba (18) a samice Radbuzy (12). „Přišel na svět den po odjezdu jeho nejstarší sestry Onie do zoo v saském Chemnitzu,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Stádo v plzeňské zoo tak zůstává nadále pětičlenné. „Nejstarší samici Cvarce je 22 let a je druhým nejstarším zubrem na území ČR. Narodila se v Chomutově a spolu se samcem Cvukem se stali v roce 1997 prvními zubry v naší zoo,“ doplnil Vobruba.

Vůbec první mládě zubra, samec Ondra, se narodilo v roce 2000. „Podle pravidel Mezinárodní plemenné knihy jsou mláďata v každé zoo křtěna tak, aby jejich rodiště bylo ze jména okamžitě poznat. Pro plzeňské zubry byla přidělena před lety značka ON. Takže jsme tu měli Ondru, Onyxe, Onu, Oniu, Ontaria a čerstvě pokřtěného Onyho,“ vypočetl Vobruba.

Zubr byl společně s losem největším kopytníkem Evropy. „Zhruba před sto lety téměř zmizel z povrchu zemského. Byl zachráněn jen díky lidské péči. Byl prvním druhem, pro který byla sepsána Mezinárodní plemenná kniha,“ dodal Vobruba s tím, že stav zubrů u nás po mnoha desítkách let stoupl nad sto kusů. Je chován v pěti zoo a pěti dalších zařízeních, jakými jsou například obory či soukromé chovy. Na světě žije v současné době asi šest tisíc zubrů evropských.

Fotogalerie
7 fotografií