Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemanův vyšetřovaný čínský poradce: Kolik bral a kolikrát se sešli?

Autor: Tomáš Belica, Jakub Kopřiva, Vera Renovica - 
22. března 2018
05:01

To to jedna velká záhada. Tak by se dal popsat čínský »parťák« prezidenta Miloše Zemana (73) a donedávna jeden z nejmocnějších mužů firmy CEFC. Jméno Jie Ťien-minga (40) totiž není v oficiálních seznamech poradců hlavy státu. Přitom jím je už takřka čtyři roky.

Pozice zvláštního ekonomického poradce, kterou má v Zemanově týmu Ťien-ming, je podle mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka jen symbolická. I proto prý v žádných seznamech nikdy nefiguroval. „S poradci a experty uvedenými v seznamech se pan prezident pravidelně setkává,“ uvedl. Podle informací Blesku ale mohlo být důvodem i to, že se na Hradě vědělo o potencionálním riziku spojeným s osobou pana Jie.

Nejvýše deset schůzek

Prezident se s čínským magnátem sešel jen několikrát a z odpovědí Ovčáčka lze dedukovat, že počet schůzek nepřesáhl deset. „Rokovali“ například v srpnu 2015 v Praze nebo během Zemanových návštěv Číny. Podle Ovčáčka si Ťien-ming na žádné peníze z hradní kasy nepřišel. „Pozice není nikterak honorovaná, stejně jako je tomu v případě oficiálních poradců,“ vysvětlil. A zřízena prý byla vzhledem k „ofenzivní ekonomické diplomacii v Číně“, kterou Zeman razil v prvním funkčním období. V současné době je to jediná podobná symbolická funkce na „jeho“ Hradě.

Zadržení v Číně

Jie Ťien-ming se dostal do potíží v polovině února, kdy byl údajně zadržen pro podezření z hospodářské kriminality. Mělo se tak stát na příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (64). Do říše středu se tak minulý týden vypravil kancléř Vratislav Mynář (50), poradce Martin Nejedlý (51) a tvář evropské CEFC Jaroslav Tvrdík (49), aby zjistili, jestli byl Zemanův poradce skutečně zadržen. A mají vlastní verzi… Muž prý není zadržen, čti zatčen.

„Je vyšetřován (poskytuje součinnost) pro možné porušení čínských zákonů,“ vzkázal na sociální síti Tvrdík. A problém s čínskou skupinou a financováním českých obchodů trojice, zdá se, vyřešila. Ťien-ming, který byl u zrodu společnosti, skončí ve vedení firmy, do které vstoupí 49% podílem státní CITIC Group.

Hrad dlouho dlužil lidem informaci, kolik pátrací cesta do Číny stála a kdo ji zaplatí. Zeman ale ve čtvrtečním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že misi platila jeho kancelář. Tedy všichni daňoví poplatníci. Proti tomu se na Twitteru ohradil ale Jaroslav Tvrdík, podle kterého jemu Hrad neplatil nic.

Za Klause jsme takoví poradci nebyli

Že je situace kolem poradce Jie Ťien-minga přinejmenším podivná, potvrdil Blesku i kancléř bývalého prezidenta Václava Klause (76) Jiří Weigl.

„Nevzpomínám si, že by měl takového poradce. Nevím, jaký měl (Jie Ťien-ming) status, jak byl formálně zakotven, neumím si to představit. Nemám o tom žádné informace,“ řekl. Podle něj ale neměl nic společného s chodem Hradu. „Další vývoj je nejasný. Jestli bude společnost (CEFC) v nové podobě fungovat tím způsobem, jakým fungovala? A jestli je to ten správný základ česko-čínských vztahů,“ dodal.

Kdo všechno radí Zemanovi

Dva týmy radí prezidentovi Miloši Zemanovi. V tom poradenském je například exministr zahraničí úřednických vlád Jan Kohout (56), jihomoravský exhejtman Michal Hašek (41, ČSSD) či bývalý ministr obrany Vlastimil Picek (61). V expertní skupině pak zasedají exministryně spravedlnosti Marie Benešová (69), dnes již bývalý senátor František Čuba (82, SPO) nebo kancléř Vratislav Mynář. V obou skupinách pak figuruje poradce Martin Nejedlý. A jak Blesku řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, poradci ani experti prezidenta za tuto činnost neberou ani korunu.

Video  Zbytečná cesta do Číny? Kovářová (STAN) kritizuje Nejedlého a Mynáře za plýtvání peněz Hradu.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

osinek ( 23. března 2018 12:29 )

Pěkná ostuda, Zeman spolupracuje s pochybnými živly. Zemanův čínský poradce je již jednou nohou v kriminále. A premiér Babiš je zapleten do dotačního podvodu v souvislosti s kauzou Čapí Hnízdo. Nedělá Zeman a jeho poradci fantastickou reklamu Česku ve světě? Která hlava státu v Evropě spolupracuje s politiky a podnikateli obviňovanými z finančních podvodů? Přitom někteří před volbami slibovali jak zatočí s korupcí a s finančními podvody!!!! Copak neslibovalo Hnutí ANO, že profláklí zlodějští politici a podnikatelé půjdou za své lumpárny za mříže?

xiioma ( 22. března 2018 11:01 )

Hlupák nejvyšší, chce dělat hlupáky ze slušných a vzdělaných lidí. Jak hloupé, soudruhu inženýre Zemane.

marmat ( 22. března 2018 10:50 )

Je to blamáž jako pr.se ......od A-Z není to pokyn hvězd k přehodnocení ostatních "poradců" ???....Hrozí totiž pohádka "CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY" ....a to by nebyl pěkný konec kariéry (i kdyby to proběhlo v Lánech !!!

marmat ( 22. března 2018 10:44 )

Tvrdík s Nejedlým objevili a přivedli na Hrad čínského poradce...Byl sice "zadarmo", ale dokázal "divy"

marmat ( 22. března 2018 10:42 )

Otázka zní, zda KOPÍRKA zdenekk je lepší, než zdenekk s prochc.nými tepláky v každém příspěvku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa