Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slovenský politolog: Chobotnice sahá až k Ficovi, Kiska správně smetl „elána“ Ráže

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. března 2018
05:20

Robertu Ficovi může zlomit politický vaz jen úspěšné policejní vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka. Do té doby může tahat za nitky jako Jaroslaw Kaczynski v Polsku. Rozplétání případu totiž policii dříve nebo později dovede k bývalému slovenskému premiérovi, který o „chobotnici“ věděl a toleroval ji. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekl slovenský politolog a rektor Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií Samuel Abrahám.

Politická krize na Slovensku zatím nevyústila ani v předčasné volby, ani v razantní změny ve vládě. Ze svých křesel se poroučeli jen premiér Fico a ministr vnitra Kaliňák (oba SMER). První verzi vlády Ficova nástupce pak smetl ze stolu v úterý prezident Kiska. Podle slovenského politologa Samuela Abraháma zcela oprávněně.

Zaprvé, když prezentovali novou vládu, nepředstavoval ji Pellegrini, ale Fico, který už měl být mimo. Zadruhé si spletli, co je nestranický a nadstranický. Nestranický je každý, kdo nemá stranickou knížku SMERu, a to může být náš kamarád, spolupracovník a tak dále. Je ale zapotřebí (na min. vnitra - pozn. red.) nadstranický člověk, který bude mít respekt opozice i občanské společnosti. A v tom je nesmyslnost pana Ráže,“ komentoval Abrahám aktuální dění pro Blesk Zprávy. Na post ministra vnitra byl totiž navržen syn zpěváka Elánu Joža Ráže.

Ráž podle něj může být slušným člověkem, ale nikdy nebude mít kvůli napojení na Ficovu starou vládu legitimitu. „Je propojený s bývalým ministrem vnitra, působil na ministerstvu zdravotnictví, léta už s těmi lidmi spolupracuje. V této vybičované atmosféře mu nikdo nedá půl roku, aby si vybudoval legitimitu. Tu potřebuje hned,“ dodal politolog z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií (BISLA) s tím, že problematická jsou i další jména na seznamu ministrů.

Ficův konec? On si to nemyslí

Zda se jedná po rezignaci premiéra Roberta Fica o jeho politický konec, není zcela jasné. Poměrně mladý politik, je mu 53 let, se zatím pouze stáhl do stínu svých stranických kolegů. O jeho osudu tak zřejmě rozhodne úspěšnost policejního vyšetřování. Abrahám to zatím na definitivní konec nevidí.

Slovenský premiér Robert Fico a jeho asistentka Mária Trošková, přes kterou tekly miliony eur. Slovenský premiér Robert Fico a jeho asistentka Mária Trošková, přes kterou tekly miliony eur. | Spoj

On si myslí, že to vůbec není jeho konec, on to vnímá tak, že se jen přesunul do jiné pozice a bude v pozadí tahat nitky a rozhodovat, co se bude dít. Takže vlastně do takové Kaczynského pozice. Pokud by zůstala tato vláda, tak by měl stále velký vliv na její fungování,“ vysvětluje Abrahám. 

„Pokud se to otevře, začne se to prošetřovat a soudit, tak dříve nebo později ta chobotnice přijde až k Robertu Ficovi. Neříkám, že by ji organizoval, ale toleroval ji. Věděl o ní. To je něco, co ho může odstavit z politiky,“ doplnil.

Politici versus lid. Dvě různé planety

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky odstartovala na Slovensku nejen politickou krizi, byla také budíčkem pro veřejnost. Lidé po desetitisících vyšli do ulic. Dali tak najevo, že si nepřejí pochybné vedení státu.

To otevřelo a nastartovalo ty protesty a hněv, který je na Slovensku nebývalý. Je to silnější než v roce 1998, kdy lidé bojovali proti Mečiarovi. Je to mobilizace občanské společnosti. Je úžasné, že jsou za tím lidé, kteří se narodili po roce 1989. Co je překvapivé i pro mě jako analytika, ta společnost se nám vyvíjí před očima. Je to velká věc, co se na Slovensku děje. Možná pravě teď nám můžete závidět, i když je to v krizi,“ popsal Abrahám pro Blesk Zprávy náladu u našich východních sousedů. 

Politická garnitura a společnost jsou, jako by byly na jiných planetách. Politici si stále myslí, že to mezi sebou dokážou nějak uhrát. Ale společnost je nastartovaná, přestala být pasivní,“ přibližuje expert.

Pokud se podaří případ uspokojivě vyřešit, možná se paradoxně zvýší Slovensku podle Abraháma renomé. Lid svrhne ty, kteří se pokusili si stát přivlastnit jen pro sebe, míní. Pokud ne, čeká ale Slovensko punc východoevropského státu s velkým vlivem mafie.

Video  Matka zastřelené Martiny zpochybňuje vyšetřování. Podle rodiny nesedí datum vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Na předčasné volby není opozice připravena

Jednou z cest z politické krize by byly předčasné volby. Ty ale zatím nechce na Slovensku ani vládní trojkoalice, ani prezident Kiska. Požaduje je opozice, ta na to ale není podle politologa připravena, nebo je pochybného ražení.

Předčasné volby v tomto momentě by byly Pyrrhovým vítězstvím. Opozice je demoralizovaná, jsou tam pochybné strany, a to už nemluvím ani o Kotlebovi, jsou tam další. Opozice není připravená vytvořit protiváhu tomu, co je dnes. Ale doufám, že jak se to začne očišťovat, třeba i z lidí, kteří organizují ta plná náměstí, tak se vytvoří nové strany,“ doufá rektor BISLA. Společně se stranami by pak mohli přijít za několik měsíců i noví lídři.

Video  Slovenský europoslanec Štefanec: Fico by měl skončit kvůli vraždě Kuciaka.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy, Evropský parlament
Video se připravuje ...

Změnu plánů bude muset také zvážit prezident Andrej Kiska. Ten už nechtěl znovu v prezidentských volbách kandidovat, podle Abraháma možná ale nebude mít na výběr a okolnosti ho donutí svůj postoj přehodnotit.

Video se připravuje ...
Další videa