Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Výzvu studentů #VyjdiVen podpořilo 40 tisíc lidí. Senát se jí bude zabývat

Autor: ČTK, Mii - 
20. března 2018
14:13

Zhruba 40 tisíc lidí se připojilo k výzvě studentů na obranu demokracie a ústavy, která byla součástí čtvrteční výstražné stávky. Uvedli to pořadatelé iniciativy #VyjdiVen. Senát by se měl jejich požadavky zabývat pravděpodobně v dubnu, řekl při jejich úterním převzetí místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů. Předpokládá, že Senát by mohl k výzvě zaujmout stanovisko ve formě apelu na prezidenta, vládu a Sněmovnu. 

Signatáři výzvy požadují, aby prezident republiky plnil své ústavní povinnosti, nejmenoval premiérem trestně stíhaného člověka a aby vláda v demisi neprováděla žádné zásadní a personální kroky. Důvodem je postup prezidenta Miloše Zemana a ministerského předsedy v demisi Andreje Babiše (ANO), kterého Zeman pověřil jako vítěze voleb sestavením další vlády.

„Nechceme nijak měnit výsledky (sněmovních) voleb, jenom si myslíme, že by se v hnutí ANO měl najít vhodnější kandidát na premiéra,“ uvedl hlavní organizátor výzvy, student DAMU Luboš Louženský. Šéf ANO Babiš je trestně stíhán pro podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

„To číslo, ke kterému se pravděpodobně dopočítáme, je více jak 40 000 studentů,“ uvedl k počtu podporovatelů výzvy Louženský. Zatím jsou podle něj spočítáni podporovatelé ze dvou třetin ze 104 měst, kde se stávka konala. Podle něj by se měl Senát jako strážce ústavnosti postavit „na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot, k jejichž porušování tady bohužel dochází“.

Svědomí národa

Šesták ocenil, že mladí lidé cítí odpovědnost za zemi, ve které žijí. „Nepovažuju vás za křiklouny, neodvážil bych se vás nazvat jinak než zodpovědnými občany,“ řekl početné delegaci organizátorů. Výzvou se bude jako peticí zabývat nejprve senátní petiční výbor, který horní komoře doporučí stanovisko. Může být apelativního charakteru, buď na vládu, nebo na prezidenta, nebo na Poslaneckou sněmovnu, možná že na všechny tři ústavní instituce,“ uvedl.

Předseda výboru Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) uvedl, že sdílí obavy studentů. „Jsou zcela namístě, vydobyté svobody a demokracie nejsou samozřejmá věc,“ řekl. Bude prosazovat, aby se výzvou zabýval i Senát jako celek. Senátor Václav Láska (za Zelené) mimo jiné požádal signatáře výzvy, aby se nenechali vyprovokovat hanlivými komentáři na svou adresu. Senátor TOP 09 Tomáš Czernin se pozastavil nad tím, že 29 let po pádu komunismu se v Česku znovu objevují tendence ohýbat ústavu. Studenty označil za „svědomí národa“.

Nejen na obranu ústavy se v minulých dnech protestovalo. Tisíce lidí podpořily na pražském Václavském náměstí Českou televizi: 

Deneček ( 20. března 2018 16:02 )

Hloupí dětičky budou rozhodovat co je svoboda slova a co je protiústavní.

asijo ( 20. března 2018 16:00 )

Tam jsi ubytovaný delší dobu ty pomatenej zdenkku.

zada ( 20. března 2018 15:48 )

Senáte to je dobře , že se tím budete zabývat, a pak můžete taky vyjít ven a už se nevracet!!! Přispíváte ve školách k šikaně za jiné názory, učíte děti aby své ,a to jiné názory, skrývali. Studenti mají studovat, aby uto zemi mohli vést za pár let ku prospěchu všech. A jestli jsou studenti budoucnost? Až něeco dokáží a udělají pro tuhle společnost tak můžeme soudit, až pochopí, že i stáří v životě přijde na každého, tak pak ano. Ale zatím chtějí změnu a nevědí jakou, kapitalismus a demokracii jim rodiče vycinkali. Ale podle moudrých : Revolicionářem je každý do 30 let, pak se vlivem starostí o rodinu a svoje živobytí v zásadě hodně zklidní....

asijo ( 20. března 2018 15:47 )

Hlupáci si mezi sebou fandí,to je nám jasné.

gabreta ( 20. března 2018 15:21 )

Jestli že mohl složit poslanecký slib, pravomocně ODSOUZENÝ poslanec ODS, schválit Církevní Prostituce a poté se odebrat do basy, proč by nemohl být Premiérem pouze obviněný Babiš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa